Je to hodně nelichotivý primát, ale bohužel koresponduje s postupným úpadkem prostějovského volejbalu za poslední roky. Premiérově v jeho novodobé čtrnáctileté historii se stalo, aby ženy VK během sezóny uzavíraly extraligovou tabulku. Nyní k tomu poprvé došlo, po víkendových dohrávkách opravdu jsou na nejnižší desáté příčce.

Tento smutný fakt ale musíme okamžitě zrelativizovat dvěma objektivními důvody. Za prvé: Šternberk, Přerov i Frýdek-Místek, které jsou v aktuálním pořadí těsně nad vékáčkem, odehrály víc střetnutí (prvně dva jmenované celky dokonce o tři). A svěřenkyně Lubomíra Petráše měly dost těžký los, neboť z papírově slabších či srovnatelných konkurentů dosud potkaly pouze jednou Přerovanky a dvakrát KP Brno, jinak měřily síly výhradně s favoritkami (a rozjetou Ostravou).

Tyhle skutečnosti ostudné postavení Hanaček částečně ospravedlňují, především pak dávají reálnou naději na posun tabulkou aspoň trochu výš. Konkrétně na sedmé místo, v této rubrice už dříve několikrát zmiňované. Kdysi ambiciózní klub držící národní rekord deseti získaných mistrovských titulů v řadě za sebou sice má momentálně nemalé problémy, leč minimálně na Frýdek i dva krajské konkurenty by navzdory své zhoršené situaci pořád měl ještě mít. Snad holky nepodlehnou frustraci, psychickému tlaku ani malomyslnosti, aby hned v pátek ve Šternberku a posléze v novém roce 2021 předvedly víc pozitivního ze svých volejbalových schopností.

Jedině tak nezůstane někdejší bašta sportu pod vysokou sítí aspoň bez postupu do play-off.