Nedostatek sudí je věčné téma a situace vypadá stále hůře. Podstavy hlásí každý řídící orgán od ligy až po nejnižší okresní soutěže. Když se vezme fotbal v globále na republikové úrovni, řeší se jejich navýšení o tisíce, což je v dnešní době, kdy sudích spíše nadále ubývá a jejich věkový průměr roste, utopií. Své o tom ví i v soutěžích, které hrají regionální kluby.

Na krajských soutěžích se ještě kvóta třech sudích za pomoci okresních daří držet. Jenže to je zase komplikace pro okresní soutěže. Nekonečný problém se tak neustále přesouvá ze soutěže do soutěže a najít řešení s adekvátním počtem je nemožné.

Problémy hlásí Morava, kraj i okresy. Z kraje se tak sudí dostávají i na zápasy vyšších soutěží a z okresu zase o třídu výše do krajských. Jenže okresní soutěže už pak nemají kde brát a nejednou se přihodí, že na třetí třídu už se nenajde nikdo, koho by mohla komise na zápas delegovat. Jakmile se tento podstav ještě zhorší, podobný osud by mohl čekat i okresní soutěž. A s tímto rychlým tempem jsme za chvíli v kraji, kde už by mohly nastat potíže, že přijedou například jen dva sudí či jen jeden.

Nyní se tu objevila mladá naděje, ale je to spíše jen malá jehla v kupce sena pro okresní vedení. Oproti loňskému roku se totiž jejich počet zvednul o čtyři muže, kteří se rozhodli aktivně do rozhodování zápasů zapojit a jsou již stabilními členy, kteří zase trochu rozčeřili vody a dodali alespoň trochu svěžího větru do komplikované delegace. Jenže počty jsou stále nižší nežli počet utkání za týden, což je zkrátka situace neřešitelná i na delegaci na každý zápas, natož tak na luxus v podání kompletní tříčlenné nominace. Třeba je to ale první vlaštovka, u které to neskončí, a přijde obměna, ve kterou řada lidí doufá.

Zatím to ale vypadá spíše na nedostatek, který je stále citelně znát a jednoznačně se projevuje. Pomoct tomu může každý od samotných hráčů na hřišti přes dobrovolníky s píšťalkou až po vedení jednotlivých okresů, krajů i českého fotbalu. Tak hlavně aby to nezůstalo jen na papíře...

 

Počet rozhodčích v Okresním fotbalovém svazu Prostějov: 22

Potřebný počet rozhodčích v OFS:                                       45

Průměrný počet víkendových zápasů pod hlavičkou OFS: 26

Počet rozhodčích v Krajském fotbalovém svazu Olomouc: 68

Potřebný počet rozhodčích v KFS:                                       120

Průměrný počet víkendových zápasů pod hlavičkou KFS: 74