Velký propad klubových ambicí, následně herní úrovně a nakonec i dosahovaných výsledků zaznamenaly dva dříve úspěšné, nyní bohužel už jen paběrkující týmové sporty v Prostějově. Pochopitelně je řeč o basketbalistech BK Olomoucko a volejbalistkách VK Prostějov.

Pro oba kolektivy platí, že ještě předloni byly schopné reálně bojovat o medaile ve svých nejvyšších tuzemských soutěžích. Zatímco loni se již zařadily do ligového průměru (muži o něco víc než ženy) – a momentálně klesly až ke dnu tabulky.

Békáčko je úplně dole, jediné vítězství za polovinou základní části Kooperativa NBL znamená varovné memento. Ani vékáčko dosud nezvládlo vyhrát víc než jednou, ovšem z menšího počtu zápasů, v jeho případě je naděje opustit podpalubí o něco reálnější.

Každopádně u obou oddílů platí, že rozhodují finance. Zvolená koncepce dávat maximální prostor mladým plejerům a plejerkám včetně těch z vlastní líhně je sice pěkná, ale pokud takový přístup dodržujete důsledně bez odpovídající hráčské kvality, může nakonec vše dopadnout ne zrovna hezky. Řečeno kulantně.