Máme tu už nějaký ten čas první prázdninový měsíc, což je ideální příležitost, na chvíli se zastavit. Pak si můžeme v klidu přečíst další díl historické exkurze naším městem a okolím.

Červenec 1942 byl smutným mementem pro kdysi „Hanácký Jeruzalém“, jak se Prostějovu přezdívalo. V tomto měsíci byla bohužel dokončena deportace prostějovských židů do Terezína. Odsud byli odvezeni do Běloruska k městu Baranoviči a tam buď zplynováni v autech, nebo postříleni jednotkami SS. Takto zahynulo až 1600 židovských spoluobčanů, i když oficiální seznam má 1227 jmen včetně příbuzných filozofa Husserla. Dle knihy Osudy židů v protektorátě proběhlo celkem pět transportů, z toho dva v červenci 1942. Seznam židovských obětí lze nalézt v knize V. Přívala Prostějovsko za války.

Červenec 1952 se nesl ve znamení realizace nařízení Ministerstva vnitra, které zřídilo Pomocnou stráž VB, což bylo třeba jen na okrese Prostějov tisíc spoluobčanů, kteří se dobrovolně k této službě přihlásili. Člen Pomocné stráže VB ve svém volném čase aktivně a zdarma pomáhal bezpečnostním orgánům. Každý pomocník nosil na rukávu civilního oděvu v době své služby modrou pásku s označením Pomocná stráž VB, později žlutou pásku s označením PS–VB a nakonec žlutou pásku s označením PS VB. Podle zákona se členy Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti mohli stát dobrovolně se hlásící českoslovenští státní občané starší 21 let, kteří (dobová fráze) jsou oddáni socialistickému společenskému a státnímu zřízení a požívají všeobecné vážnosti a důvěry. Lidová tvořivost přiřkla zkratce PS VB alternativní významy jako například „Pitomec stojící vedle blbce“. Členové PS VB nebyli ozbrojeni, a pokud službu konali v přítomnosti uniformovaného příslušníka VB, byli podřízeni jeho příkazům.

Červenec 2012 jako letní měsíc překvapil 1. a 4. vysokými teplotami 34 stupňů, ovšem 13. 7. bylo pouze 10 °C. Celkem ale tento měsíc zaznamenal 11 tropických dnů. Lidé se zdravotním postižením se v Prostějově nemuseli obávat nových sazeb za parkování. Radnice odsouhlasila, že parkování ponechá v dosavadních cenách nebo je v některých případech poskytne zdarma.  Parkovacích ploch se v našem městě nedostává, nové nařízení se týkalo osob s průkazem ZTP/P. Dosud byl poplatek 20 Kč za 1 metr čtvereční ročně. Spor o přestavbu historického centra neskončil. Aktivista Jan Navrátil neuspěl u odvolacího soudu s žalobou proti městu, zvažoval však dovolání k nejvyššímu soudu, popřípadě i ústavní stížnost. Jádrem sporu bylo, že v zadání výběrového řízení týkajícího se přestavby Kulturního a společenského centra byla původně podmínka na zachování sálu pro 500 lidí. Ve smlouvě se společností Manthellan, která výběrové řízení vyhrála, už tato podmínka nebyla. Město se totiž rozhodlo, že multifunkční centrum nakonec postaví samo. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezjistil nic, co by nasvědčovalo tomu, že město postupovalo v rozporu se zákonem.

Také se uskutečnil první ročník multižánrového festivalu Pod lipami, který nabídl výstavu obrazů a fotografií v kombinaci s divadlem a výběrem klasické i populární hudby. O mamografické vyšetření bez žádanky a zdarma, které od začátku března do konce dubna nabízela prostějovská nemocnice, byl velký zájem. Proto se vedení Nemocnice Prostějov rozhodlo prodloužit tuto nabídku do konce července. Ženy od 40 do 45 let, kterým vyšetření nehradily zdravotní pojišťovny a které tak jako samoplátkyně musely za vyšetření zaplatit běžně 500 korun, mohly nadále v prostějovské nemocnici podstoupit mamografický screening zdarma a bez žádanky. Stavební a výtvarné práce v čekárně dětského oddělení prostějovské nemocnice byly zahájeny také v tomto měsíci roku 2012 a trvaly s přestávkami do září. Malíř Libor Škrlík strávil malbou stěn celkem tři týdny, výzdobu sám navrhuje i realizuje, již dlouhodobě spolupracuje s nadací Zdeňky Žádníkové. V dětské ambulanci prostějovské nemocnice pečují lékaři o děti ve věku od narození do 19 let. Ambulance zajišťuje kromě standardních vyšetření příjem pacientů k hospitalizaci na dětské oddělení, dále konsiliární (poradní) či kontrolní vyšetření.