Není to tak dlouho, co jsem šel okolo nově připravovaného sportovního areálu v Čechách pod Kosířem. Běžecké dráhy, multifunkční hřiště, dráha pro bruslaře. A navíc napojení na sousední fotbalové hřiště. Za mě super. A když k tomu člověk připojí blízkost penzionu a taky krytou sportovní halu v obci, stala ze z Čech dobrá lokalita pro sportovní soustředění.

Ale sportem, zdá se, nežijí jen Čechy. Také další obce v regionu se snaží, co to jde. V Malém Hradisku tak budovali multifunkční sportoviště, totéž platí ale třeba i o Ptení nebo Doloplazech. Plány mají rovněž v Drahanech. A v Určicích nedávno velké sportoviště pro školu i veřejnost slavnostně otevřeli.

Pro obce, zejména ty menší, je budování volnočasových areálů a sportovišť velké plus. U dětí zkrátka platí, že kdo si hraje, nezlobí (i když někteří experti stíhají obojí). Jak u menších, tak u větších. U starších zase kdo si hraje, ten se nenudí. Je doba, kdy se zdá, že nikdo na nic nemá čas. A že jsou lidé stále línější. Nicméně takto mají stejně více možností, jak se pohnout i jak se potkat se sousedy. Což je zejména na vesnici skvělá věc a pomáhá dost vztahům. Je navíc rozdíl mezi vesnicí, kde je maximem koš na návsi, a takovou, jež nabízí služby a vyžití. Kam asi poputují kroky „náplav“ když budou zvažovat, kam se z města „odplavit“?