Tvorba soupisky se chýlí ke konci. Jestřábi – a jejich fanoušci – už prakticky ví, s jakými hráči půjdou do sezóny. O týmu už toho bylo řečeno dost. Třeba to, že by měl být dravější a možná dokonce ještě kvalitnější než v minulé sezóně. Že by měl lépe bránit, že je vyrovnanější. Zapomíná se ale na jeden zajímavý aspekt, který rozhodně slouží trenérům ke cti. Alespoň podle jmen totiž trenéři hodlají vsadit na mládí.

Pojďme se blíže na nově poskládaný tým podívat. Pro začátek jedno číslo: zatímco v minulé sezóně zasáhlo do hry na straně Prostějova pouze pět hráčů ročníku 1999 a mladší, v té letošní je to hned dvojnásobek. Zaujme například rozdíl v obraně. Pouze Petr Krejčí do této věkové kategorie patřil. Nyní? Kromě tří obránců – zkušených Staňka s Valentou a dále Josefa Zajíce – jsou všechno mladí hráči okolo dvaceti let, často prvním rokem v mužské kategorii. Pro mladé tak angažmá v Prostějově bude nepochybně výzvou a budou se chtít předvést. Kromě jejich hráčských kvalit nepochybně trenérský štáb sází i na tohle.

V útoku už to není tolik vidět. I zde je však řada čerstvých dvacátníků. Také pět útočníků totiž patří mezi mladíky. Co to znamená? Jak v obraně, tak v útoku se část z nich určitě prosadí. Naznačil to už nedávno i trenér Aleš Totter, když hovořil o tom, že v přípravě vždy nasadí jednoho mladíka vedle dvou zkušených hráčů. A alespoň zprvu nebudou trénovat a hrát spolu mladí hráči „ve smečce“. Je samozřejmě otázkou, zda se přechod z mládí mezi dospělé hráčům povede. Ale to, že dostanou šanci, navíc ve vysoce konkurenčním prostředí (tým je početnější než v minulé sezóně), je skvělý počin.

Přípravné zápasy teprve začínají a navíc ani ty úplně nenapoví, jak si bude tým počínat. Jedna věc je ale jistá už nyní: vzhledem k mládí by rozhodně měl být celek bruslivější a energičtější. A když se k tomu přidá pověst o vysoké pracovitosti některých zkušenějších posil (Venkrbce, Buriana, Vlacha, Ostřížka…), rodí se nám velice zajímavý kádr s potenciálem.

 

 

 

 

TZ