Čtyři týmy z Prostějovska soupeřily o body v rámci I.B třídy Olomouckého KFS ve skupině „B“. Kvarteto Haná Prostějov, Mostkovice, Smržice a Jesenec-Dzbel se snažilo, seč mohlo. Nicméně se jim sezóna vesměs tolik nepovedla. A zejména jarní část byla třeba pro Smržice a prostějovskou Hanou značně nevydařená, o vystoupení výběru pod hlavičkou Jesenec-Dzbel škoda mluvit.

Právě Haná Prostějov se ale, podobně jako v minulých letech, ocitla ze zástupců Prostějovska opět nejvýše. Mužstvo hrajícího trenéra Koláře zejména v podzimní části excelovalo, když z prvních deseti utkání v sezóně devětkrát vyhrálo. Konec první poloviny soutěžního ročníu 2021/2022 už tak vydařený nebyl a opakovaně se v něm nezadařilo. Tehdy Haná spadla z průběžného prvního místa. Začátek jarní části byl sice ve znamení úspěchu proti prvním Slatinicím, velká část zbytku odvetných soubojů ale byla o porážkách, často dokonce vysokých. Až sám závěr sezóny se týmu znovu povedl. Za zmínku stojí třeba desetibrankové vítězství proti Jesenci-Dzbelu nebo unikátní počin Patrika Gábora, který cílil na metu 40(!) vstřelených branek. Haná během ročníku znovu potvrdila, že sází spíše na starší zkušené hráče. Prosadilo se ale i pár mladíků, kteří rozhodně nebyli jen do počtu.

O něco hůře skončily Mostkovice. Ty se sice jednu dobu praly o širší špičku tabulky, byť neuspěly, celkově mohou být vcelku spokojené: střed tabulky uhrály a s velkým předstihem si zajistily záchranu. Tým dalšího hrajícího lodivoda Ondřeje Milara začal impozantně, když bodoval v prvních čtyřech zápasech ročníku, ve dvou dokonce naplno a bez inkasované branky. Pak se trochu výsledky zadrhly. V krátkém sledu mužstvo narazilo na velmi kvalitní celky Hané Prostějov a Slatinic, načež celkem pětkrát v řadě prohrálo. Samotný závěr podzimní části už ale zase přinesl body. Totéž platí o jarní polovině. Mostkovice sice vybouchly 0:7 s Velkou Bystřicí, nicméně na přelomu dubna a května zaznamenaly pět výher v řadě. Zbytek sezóny se nesl v duchu vcelku vyrovnaných výsledků. Celkově zapsali Milarovi svěřenci solidní sezónu, mohly přitom sázet jak na staré tváře, tak i na několik nových hráčů.

Ve spodní části tabulky skončily i letos Smržice. Nyní ovšem výše než v předešlých letech. Tehdy se musel tým znovu hrajícího kouče Iva Zbožínka zachraňovat v soutěži na poslední chvíli. Po podzimní části to ale zprvu vypadalo, že Smržice mohou konečně směřovat výše. Na úvod braly tři body, pak těsně nestačily na Hanou a Hněvotín. Následovalo sbírání po bodíku nebo dvou. Zle se nevedlo ani se Šternberkem „B“ a Velkou Bystřicí. Závěr podzimní části byl dokonce skvělý. Kromě očekávané porážky se Slatinicemi přišlo pět výher v řadě. A Smržice tak měly velmi nadějný základ pro jarní boje. Ty ale dopadly pro tým katastrofálně. V prvních třech zápasech Smržičtí nedali branku a dostali jich třináct. Na první body čekal tým až do konce května, kdy porazil beznadějně poslední Jesenec. Celkem Smržice ve druhé polovině sezóny sebraly jen čtyři body. Během celé sezóny je trápily četné absence, odchod kapitána a v půlce sezóny taky rozpad osy týmu v důsledku zranění a odchodů. Další ztrátu tým zaznamenal hned s koncem sezóny: opustil jej dlouholetý hráč a trenér Zbožínek.

Zatímco o Smržicích se dá říct, že nezažily dobrou sezónu, pro Jesenec-Dzbel byla přímo katastrofální. Oproti předešlým sezónám nastupoval tým oslabený o některé klíčové hráče, třeba bratry Tiché nebo Zbyňka Polese. A bylo to hodně znát. Mužstvo se trápilo a v prvních zápasech se hodně nadřelo na góly. V průměru tým naopak inkasoval pět gólů na zápas. Určitý náznak zlepšení přišel až proti Slatinicím, se kterými dokázal tým odehrát solidní utkání. Jediné dva podzimní body urval tým proti Kožušanům v 10. kole. Do jara tým vstupoval s vysokou jistotou sestupu. A snad i to a lepší sehranost přispěly ke slušným výsledkům. Jesenec-Dzbel sice znovu hlavně prohrával, mezi to ale vměstnal hubené výhry se Šternberkem „B“, Haňovicemi a Doloplazy. Na záchranu to ale zdaleka nestačilo. Mužstvo po sezóně navíc nespadlo jen do II. třídy, klub zvolil sešup hned o dvě kategorie níže, rovnou do „pralesa“...

 Další díl seriálu FOTBAL EXTRA věnovaný I.B třídě Olomouckého KFS, skupině "B" najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 8. srpna