Ani podzimní sezóna Fortuna:Národní ligy 2020/2021 se podobně jako její jarní předchůdkyně neobešla bez protiepidemických opatření. Hned její začátek byl po velice krátké letní přestávce opožděný, navíc přišla v říjnu po dramatickém nárůstu onemocnění covid-19 další nucená přestávka. Ta však, jak se shodlo více hlasů z kabiny, přišla naopak nově vytvořenému prostějovskému týmu docela vhod. Tak, že po obnovení soutěže prohrálo eskáčko ze sedmi utkání jen jediné a čtyřikrát zvítězilo. Odměnou je mu zatím v novodobé historii nejvyšší postavení v tabulce druhé ligy.

Od začátku sezóny byly jasné dvě věci. Za prvé, že nově vytvořený tým dostane od trenéra Šustra do vínku vysoké ambice, a za druhé, že hledání tváře celého týmu tak, aby pracoval jako švýcarské hodinky, bude přece jen nějakou dobu trvat.

Obojí se splnilo do puntíku. Zdravá agresivita na hřišti od počátku nechyběla, občas přinesla i některé emotivní scény, které pak sudí museli krotit na obou stranách. Jenže v úvodních kolech chyběla střelecká produktivita, známá to bolístka týmu z Hané. To se samozřejmě projevilo na výsledcích, kdy se zrodila remíza v utkáních, v nichž papírové očekávání velelo zvítězit.

Od přelomového utkání s Jihlavou se situace přece jen zlepšila, když se ze středu ofenzivních hráčů vyloupl střelec, jakkoli třeba neočekávaný. Z pozice krajního záložníka se pětkrát zapsal do střelecké listiny Jakub Matoušek, následován s dvoubrankovým odstupem dalším záložníkem a jmenovcem Kopřivou. Teprve pak se dvěma brankami následuje čistokrevný útočník Martin Zikl.

Na body střelecká produktivita stačila, což je podstatné, i když to žádná hitparáda taky není. Sedmnáct vstřelených branek je slušný průměr, kdy třeba i jedenáctý Třinec má na kontě o branku víc, desátá Jihlava dokonce o tři. Faktem ovšem je, že třeba Ústí nad Labem a Chrudim, které jsou v tabulce těsně před eskáčkem, si vystačily pouze s patnácti trefami do černého.

Velmi slušnou vizitkou práce defenzivy, míněno jako poctivé práce celého týmu směrem dozadu, je tucet obdržených branek. V průměru jde o jednu obdrženou branku na zápas. V této disciplíně jsou lepší jen lídr tabulky Hradec Králové a Chrudim, jejichž brankáři lovili ze sítě pouze devět míčů.

Defenzíva je to, co v Prostějově tradičně šlapalo. Mezi tyčemi dostal od trenéra tentokrát důvěru Filip Mucha a nijak ji nezklamal, Miloslava Brédu pustil do branky pouze po dobu setrvání v karanténě. Eskáčko tak může spoléhat na dva vyrovnané gólmany i na spolehlivou stoperskou dvojici. Žezlo po doyenovi kádru Aleši Schusterovi s jistotou přebírají Daniel Bialek, který se úspěšně vyprofiloval už na jaře, a nově příchozí Roman Bala. Ten je stejně jako „Šusťa“ prototypem jakési klidné síly, která dobře brání, aniž by při této náročné činnosti sbírala karetní tresty.

Posty beků neměly jednoznačné obsazení, vlevo alternovali Michal Stříž s Michaelem Sečkářem, vpravo Lubomír Machynek se Šimonem Šmehylem, přičemž druzí jmenovaní sezónu dohrávali. Pilířem záložní řady se stal podle očekávání Jakub Kopřiva, který v mladém týmu disponuje už přece jen většími zkušenostmi. Příjemnými překvapeními se staly výkony mladíků Jakuba Matouška a Davida Juráska, kteří na křídlech uplatňují potřebnou rychlost, Matoušek je navíc prototypem hráče, který za míčem půjde doslova až do branky. Aktivní hrou se prezentoval i domácí odchovanec Michal Zapletal.

Z útočníků dostával nejvíc příležitostí na hrotu Martin Zikl, který byl ve dvanácti zápasech jen dvakrát úspěšný, ještě méně se vedlo Davidu Píchalovi, který se trefil sice hbitě, ale pouze jednou, a Jakub Rolinc toho přece jen příliš neodehrál. Aby eskáčko zůstalo i nadále úspěšné, bude se muset střelecká potence dozajista rozdělit mezi více hráčů.

Jedno prvenství v individuálních statistikách si eskáčko přece jen vydobylo, ovšem není to vůbec k chlubení. Nejvíce žlutých karet v soutěži si připsal záložník Solomon Omale, který byl ještě navíc také jednou vyloučen.

Náboj do jarních měsíců je zaručen poznáním, že soutěž čítající mimořádně jen čtrnáct účastníků je velice vyrovnaná a o překvapivé výsledky v ní není nouze. Zatímco Hradec Králové potvrzuje roli favorita a drží zatím nejvyšší šance pro postup do první ligy, daleko za očekáváním zůstali další papíroví favorité Dukla Praha a Vysočina Jihlava. Spokojenost nemůže panovat ani pod žižkovským vysílačem. Naopak jednoznačným příjemným překvapením je Líšeň, která se i po konci podzimní sezóny drží na skvělém druhém místě. Černými koni se ukázala být také Chrudim a právě Prostějov. Tyto kluby spolu s Ústím nad Labem tvoří vedoucí pětici druholigové tabulky.

A co je nejvíce zajímavé, eskáčko ze šesti odehraných zápasů na hřištích soupeřů ztratilo jen dvakrát za dvě remízy, v ostatních čtyřech duelech uspělo naplno a to dokonce i na půdě lídra podzimní části v Hradci Králové (viz. tabulka). Rezultátem byl zisk 14 bodů a společně právě s „Votroky“ vedoucí postavení v tabulce venku. A to se počítá!

Jak všichni nakonec uspějí, ukáže až jaro příštího roku, které bude náročnější už jen v tom, že na rozdíl od podzimu má plánováno čtrnáct zápasů, což je ale obvyklá jarní porce. Start je naplánován jako obvykle na první březnový víkend letopočtu 2021.

ODEHRANÉ ZÁPASY ESKÁČKA

22. 8. 2020      1. SK Prostějov vs FK Blansko                     1:1

29. 8. 2020      FK Dukla Praha vs 1. SK Prostějov              0:0

12. 9. 2020      1. SK Prostějov vs FK Viktoria Žižkov        0:2

26. 9. 2020      1. SK Prostějov vs FC MAS Táborsko         1:1

2. 10. 2020      FC Vysočina Jihlava vs 1. SK Prostějov      1:2

7. 11. 2020      1. SK Prostějov vs FK Slavoj Vyšehrad       3:0

17. 11. 2020    FC Sellier & Bellot Vlašim vs 1. SK Prostějov        1:3

25. 11. 2020    1. SK Prostějov vs FK Ústí nad Labem        0:1

21. 11. 2020    MFK Chrudim vs 1. SK Prostějov                1:2

28. 11. 2020    FC Hradec Králové vs 1. SK Prostějov        0:1

2. 12. 2020      SK Líšeň vs 1. SK Prostějov                         2:2

5. 12. 2020      1. SK Prostějov vs FK Fotbal Třinec             2:2