Máme tady druhý prázdninový měsíc a jak je ve Večerníku už běžnou tradicí po několik roků, můžeme se zase ponořit do prostějovské historie. Nastává ideální příležitost, na chvíli se zastavit a v klidu si přečíst další díl historické exkurze Prostějovem a okolím.

Srpen 1912 byl důležitý pro historii plumlovské přehrady. Stavbu tehdy započal Ing. Dr. Karel Navrátil, vrchní zemský stavební rada. Bylo vybráno nejvhodnější místo a za rok se skutečně začalo se zřizováním ochranné hráze ve stichovském rybníku, aby se mohly stavět hlavní hráze. Pro materiál bylo využito vhodného geologického složení, hráz sama stojí na diluviálním a aluviálním štěrku a jílu. Je vysoká 17 m, její délka je prý stejná jako u pražského Karlova mostu 465 metrů, základna hráze je široká 70 metrů a její koruna 6 metrů. Obsah nádrže pro střední přepad je asi 2 miliony metrů krychlových (na kótě 271). Maximální množství vody po kótu 278 je 5 600 000 metrů krychlových a zaplavená plocha má pak rozlohu 65 hektarů. Mezi zaměstnaným dělnictvem byli většinou Italové, proto se lomu nad Zlechovským rybníkem říká „talijánská skála“.

Za zmínku stojí vzpomínky žen, pamětnic stavby. Italští dělníci, kteří tam lámali kámen, byli mladí, většinou dobře urostlí, opálení, tmavovlasí a hezcí hoši. Líbili se děvčatům a ta za nimi chodila ze širokého okolí. V té době rostla u náhonu před stichovským dvorem rostlina, Jalovec chvojka (Juniperus sabina), jejíž odvar způsoboval samovolný potrat. Rostlina byla stále lámána, až úplně vymizela. Úplný konec stavby připadá na rok 1933.

Srpen 1952 zaznamenal poslední vydání časopisu Prostějovský tiskař, dále výstavy prací Zdeňky Braunerové a Heleny Emingerové v muzeu. Zdenka či Zdeňka Braunerová, pokřtěna jako Zdislava Rosalia Augusta (9. dubna 1858, Praha – 23. května 1934, Praha, byla česká malířka konce 19. a první třetiny 20. století, známá také jako autorka grafických úprav publikací, autorka statí o soudobých umělcích a organizátorka uměleckého života. Byla patronkou několika českých umělců, jako byl Antonín Chittussi, Vilém Mrštík, Julius Zeyer, Miloš Marten, Joža Uprka, František Bílek nebo Jan Zrzavý. Helena Emingerová (17. srpna 1858, Praha-Nové Město – 4. srpna 1943, Praha) byla ilustrátorka, grafička a malířka, její pseudonym byl A. Holanová. Při MNV byl ustaven výbor žen a jeho předsedkyní se stala Anna Berezová. A pokračovaly soudní procesy v rámci zatočení se „škůdcovským reformismem pravičáckých sociálních demokratů, kteří postupovali záměrně proti národním podnikům při začleňování bývalých soukromých živnostníků“. Létaly drakonické tresty a pokuty. Ředitel družstva Budoucnost Stanislav Kořínek dostal 18 let a 30 000 Kč pokuty, prokurista Zdeněk Havlík 15 let a 50 000 Kč pokuty, ředitel František Látal 9 let Kč a 10 000 pokuty, prokurista František Hrachovina 13 let a 50 000 Kč pokuty, obchodník Oldřich Musil 20 let a 500 000 Kč pokuty. Všem byl také zabaven majetek ve prospěch státu.

Srpen 2012 byl nejteplejším měsícem celého roku, když meteorologové zaznamenali kromě jednadvaceti letních dnů také sedm dnů tropických. Na ty rok 2012 vůbec bohatý – dva byly v květnu, tři v červnu, jedenáct tropických dnů (!) bylo v červenci, již zmíněných sedm v srpnu a ještě jeden v září. Oproti roku 2011, kdy bylo celkem pouze jedenáct tropických dnů, jsme se v roce 2012 skutečně ohřáli.

V regionálním informačním centru, které je současně certifikovaným turistickým informačním centrem, bylo provedeno hodnocení kvality služeb pomocí metody mystery shopping. Zaměření proběhlo z pohledu běžného zákazníka, který se přišel informovat nejen o ubytování a stravování ve městě, ale také o možnostech volnočasových aktivit. Kritérií byla celá řada od upravenosti interiéru až po celkový subjektivní dojem klienta. Prostějovské regionální informační centrum bylo ve většině kritérií hodnoceno maximálním stupněm 100 procent, celkově pak získalo 95 procent. Tento měsíc byl také z celého roku nejplodnější, narodilo se celkem 93 miminek. Snad se letos urodí také hodně potomstva a za pár let si bude číst v našich kronikách.