Povědomí o historických zemích pravda není v globální společnosti zrovna moderní, ale stále je dobré si připomínat, odkud jsme. Proto pravidelně přidávám příspěvek moravských národovců, tudíž si dovolím citovat: „Vážení příznivci, Moravanky a Moravané, i letos se můžete prostřednictvím internetové hlasovací ankety podílet na rozhodování, kdo se stane Osobností Moravy pro rok 2022. Anketa je otevřena od neděle 26. června až do neděle 11. prosince. Hlasovat můžete pravidelně v intervalu 24 hodin na internetové adrese https://osobnost.moravy.eu/“. A já z tohoto místa přidám, komu letos ten hlas jde dát

Prvním adeptem je Mgr. Ludvík Kavín rodák z moravské metropole města Brna herec, režisér, dramaturg, scénárista a překladatel. V šedesátých letech minulého století, tedy v době svých studií na filozofické fakultě, se společně s přáteli aktivně angažoval ve společenském a politickém dění. Bohužel nepříznivý vývoj po srpnových událostech roku 1968 negativně zasáhl do životního osudu a možností osobního rozvoje a uplatnění tehdy mladého Ludvíka a jeho paní Niky Brettschneiderové. Už tehdy mladí manželé začínají uvažovat o emigraci. Psal se rok 1977 a nastal čas pro opuštění vlasti. Oba manželé využili pozitivní nabídky tehdejšího rakouského kancléře pana Bruna Kreiského, který dal všem signatářům Charty 77 možnost uchýlit se do Rakouska. Ludvík Kavín tak odcestoval do Vídně. Po změně politických poměrů v listopadu 1989 začínají Ludvík Kavín a jeho paní uvažovat o návratu celé rodiny do rodné země a státu. Panu Ludvíku Kavínovi se nově otevřela možnost znovu se aktivně zapojit do veřejného života v Brně. Zastával práci šéfredaktora Moravských novin a po několika letech se stal ředitelem Národního divadla v Brně.

Dalším je přerovský rodák, zpěvák, hudebník, textař, moderátor, kameraman a režisér Pavel Novák mladší. Zdědil nejen nesporný talent, ale také některé krásné písně po svém slavném otci Pavlu Nováku st., který nás bohužel už v roce 2009 navždy opustil a vstoupil do hudebního nebe. A tak můžeme slýchat například oblíbenou píseň „Morava“ a mnohé další hudební pecky jak ze starších nahrávek Pavla Nováka st., tak i na koncertech a současných nahrávkách v podání nominovaného Pavla Nováka ml.

Třetím v sestavě je Ing. Jakub Novotný, PhD., vědecký pracovník, vysokoškolský pedagog a nakladatel. Vystudoval podnikovou ekonomiku a filosofii na VŠE v Praze, kde následně pokračoval doktorským studiem aplikované informatiky. Po dokončení vysoké školy nastoupil jako učitel na VOŠ Jihlava a posléze po jejím vzniku na Vysokou školu polytechnickou Jihlava (VŠPJ). V roce 2010 byl zvolen a následně prezidentem republiky jmenován rektorem této vysoké školy. Během jeho mandátu (2010-2014) došlo ke stabilizaci rozvoje školy ve všech klíčových oblastech (nárůst počtu akreditovaných oborů i prodloužení doby platnosti akreditací, zkvalitnění personálního zabezpečení, systematizace vnitřních předpisů, získání statutu výzkumné organizace).

Předposledním mužem je amatérský meteorolog a fotograf ze Strážovic na Kyjovsku Michal Viktorýn, který se snaží lidem na Moravě přinášet co nejpřesnější předpovědi počasí a pěkné fotografie zachycující například krajinu, přírodní jevy, nebe, oblaka, blesky atd. Díky mimořádné až 98% úspěšnosti těchto předpovědí si mnoho Moravanek a Moravanů zvyklo tyto zprávy o vývoji počasí pravidelně sledovat. Pro prezentaci svých meteorologických předpovědí využívá Michal Viktorýn již více než deset let své facebookové stránky „Počasí on-line Morava“, které sleduje téměř 60 000 příznivců.

A poslední je Milan Zahradník - etnolog pracující coby muzejní pracovník Městského kulturního střediska Kojetín a zároveň působící jako předseda spolku Bezměrovák. Žádná kulturní akce města Kojetína by se neobešla bez organizační práce tohoto stále mladého člověka. Stejně tak ve své obci Bezměrov se stal oblíbeným propagátorem a pořadatelem kulturního a společenského života. Díky jeho neúnavné organizační práci byly v této dědině na Kroměřížsku po dlouhých desetiletích obnoveny téměř již zapomenuté zvyky a tradice. Jedná se například o jízdu králů, kterou na Hané můžeme dnes vidět už jen na několika místech.

Vybrali jste si z analýzy tohoto kvinteta? Tak to je dobře.