Tento pátek a sobotu 23. a 24. září rozhodne celá republika o svých obecních zastupitelstvech a část republiky o svých zástupcích v Senátu. V tomto pak dojde jistě ještě i na druhé kolo, protože se stává velmi málo, aby někdo z kandidátů zvítězil drtivě nad všemi ostatními, i když i takové případy jsou.

Jsem dalek toho, abych někomu radil, koho přesně má volit, a dokonce to z jistých důvodů ani udělat v těchto řádcích jednak nesmím a jednak ani nechci. Co chci udělat, je jako obvykle začít od počátku tohoto textu nabádat oprávněné voliče, aby k volbám opravdu šli. Dnes a denně potkávám někoho, komu se nelíbí to, udělal by tamto a věci vidí nějak. Vždy mu říkám, že za prvé mohl sám kandidovat a za druhé ať jde stoprocentně volit, protože jedině tak může svůj názor či myšlenku nějakým způsobem podpořit. Jsou různé typy voleb a přiznejme si, že ty komunální patří k těm nejdůležitějším, protože občan rozhoduje o své obci, jak říkali staří Řekové, o své polis. A tak je pak na pováženou nebo na významné pozvednutí obočím, když volič právě v těchto volbách volit nejde. Ano, volby nejsou povinnost, ale právo, ovšem pokud se chci na něčem podílet, pak bych volit rozhodně měl. Hlášky typu, že stejně není koho volit či že jsou všichni stejní, považuji v případě komunálních voleb za obyčejné „pindání“ a alibismus. A říkám to nevoličům klidně do očí. Podívejte se okolo sebe na bannery a billboardy. Myslím, že vybrat si může každý, o tom je demokracie. Někdo má rád vdolky, jiný holky, někdo pravici, někdo levici, ale o tom to prostě je. Takže znovu opakuji pro všechny, běžte volit a pak klidně nadávejte. Remcalové bez volebního názoru si pak…, víte co?

Volební kampaň zuří, již jsme v ní zaznamenali mnoho nesmyslů, urážek, falešných pravd, polopravd a doslova lží… Každý dělá, co umí a jak umí a co mu jeho myšlenkové obzory dovolí, ale myslím, že už stačilo. Situaci nepomáhají ani sociální sítě, které paradoxně cenzurují pravdu a serióznost a dávají prostor ubohým existencím, které nahlašují, udávají, případně vytvářejí falešné profily, kde pozuráží kdekoho, a to způsobem hodným politického dna. Je smutné, že jsou to většinou jedni a titíž, bohužel současná doba dává prostor právě jim. Oni jsou takřka beztrestní, takže určitě můžeme aktuálně zapomenout na to, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Došlo totiž k tomu, že lež je každodenním chlebem oficiálních médií a s nimi spojených klik. A láska se spojila do jednoho komplotu s nenávistí a pod pláštíkem dobroty řeže nemilosrdně větev skutečné lásce, toleranci, a dokonce demokracii v našem státě.

Současný prezident kdysi mluvil o ostrůvcích takzvané pozitivní deviace a tak můžeme třeba v komunálních volbách dokázat, že naše obce mohou takovými ostrůvky být. Budou to ostrůvky, nad kterými nebudou mít vliv patolízalové zahraničních miliardářů, kteří pod pláštíkem dobroty rozhazují miliardy na podporu jakýchsi podivných uskupení a jedinců, kteří mají v hlavách tak vylízáno, že v mozkové části je pouze průvan, ale bohužel mají díky těm miliardám vliv. Doba je divná, divnost se začíná brát jako normál a co bylo dříve normální, je dnes bráno jako podivnost a amorálnost a abnormalita, jakou je třeba vymýtit. Jde třeba o vlastenectví, tvrdý přístup k nemakačenkům, tvrdý přístup k vetřelcům a je jedno z jaké strany přijdou. Za podivnou je považována normálně fungující rodina a za skoro nebezpečné je dnes bráno, když má člověk jiný názor, než jaký prezentují oficiální média. Zabraňme této šířící se zrůdnosti a vraťme se zase ke klasice. Není to tak složité, stačí jít prostě volit. Takže se těším, že se uvidíme.

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 volby special