Máme tady už nějaký ten den první měsíc nového školního roku, ale to nám nebrání pokračovat v listování kronikami Prostějova, což činíme pravidelně každý měsíc. Takže pojďme na to a pokud má někdo zajímavou připomínku, nechť se na nás klidně obrátí.

V září 1952 byly ve městě otevřeny dvě nové mateřské školy, a to v Šafaříkově ulici a ve Vrahovicích. Výuka náboženství se stala nepovinným předmětem. Dále byly připomenuty 85. narozeniny básníka Petra Bezruče. V Národním domě se konal koncert na jeho počest a muzeum uspořádalo výstavu o jeho díle. O deset let později byla otevřena další nová mateřská školka. Tentokrát šlo o podnikové zařízené v rámci národního podniku Oděvní průmysl.

Září 1972 a město zasáhla tragická událost. Na železničním přejezdu v Bulharsku zahynula větší část parašutistické reprezentace, kterou tvořilo družstvo TJ Dukla Prostějov včetně trenérů a doprovodu. Po převozu těl do vlasti se konalo poslední rozloučení v prostějovských kasárnách a dále v krematoriu v Olomouci. K veselejším akcím patřily oslavy 350 let pošty. Ve městě se konala výstava poštovních známek, byl k ní vydán i katalog autora Miroslava Polišenského. Bylo vydáno i speciální poštovní razítko.

Září 2012 bylo na události velmi bohaté. Z důvodu rezignace radního Jaroslava Faltýnka (tehdy ještě ČSSD) na funkci došlo ve složení Rady města Prostějova ke změně.  Novým radním byl zastupiteli dne 12. září 2012 zvolen Bedřich Grulich. Na Sídlišti Svornosti ve Vrahovicích bylo slavnostně otevřeno další vícegenerační hřiště. Vybudováno bylo díky podpoře Nadace správného životního stylu. Na vrahovickém sídlišti byly umístěny tři cvičební prvky, příspěvek ze strany města činil téměř 50 tisíc korun. Na plumlovské přehradě začala dlouho plánovaná rekonstrukce hráze z roku 1932. Práce měly trvat zhruba rok a měly přijít na 136 milionů korun. Od čtvrtka 27. září se řidiči ve městě potýkali se značnými dopravními komplikacemi. Nejdříve byl kvůli stavebním pracím zcela uzavřen úsek Olomoucké ulice od železničního přejezdu po most přes Hloučelu. Šlo o investiční akci Olomouckého kraje a v ulici byly opraveny dvě autobusové zastávky a kanalizační vpusti, proběhlo frézování povrchu a položení nové obrusné vrstvy na komunikaci. Celkové náklady činily necelých 5 milionů korun. Již několik volebních období probíhal ve městě Prostějově systematický proces regenerací jednotlivých sídlišť, který byl zaměřen na zlepšení životního prostředí pro občany města Prostějova. V rámci tohoto programu byly upravovány chodníky, parkoviště, sídlištní zeleň a veškeré vybavení s cílem učinit obytný prostor příjemnějším. Revitalizováno již bylo sídliště Hloučela, Sídliště Svobody, sídliště Tylova a sídliště Dolní. V roce 2012 se začalo s pracemi na Sídlišti. E. Beneše a připravovala se revitalizace sídliště Šárka. Revitalizace probíhá postupně. Výsledek byl vždy závislý na množství prostředků, které bylo možné investovat, případně na objemu dotací, které se na revitalizaci podařilo získat. V roce 2012 bylo úsilí zaměřeno na zajištění dalších etap revitalizace Sídliště E. Beneše, kde by měly být dokončeny práce v roce 2013 na jižní části (mezi fotbalovým areálem a Domem služeb) a na severní části (severně od Střediska mládeže kopané).

Městu pomohly peníze z hazardu. Do září dostalo už 17 milionů korun. Tento příjem chodil ve čtvrtletních splátkách a do konce roku přišla ještě splátka za 3. čtvrtletí, poslední přišla až někdy v březnu 2013. Podle odhadu měl magistrát získat celkem 30 až 40 milionů korun. Příjem obcí, který se zjednodušeně nazývá „z hazardu“, se řídil novou právní úpravou. Obce již nedostávají poplatky z hracích automatů, ty vybírá stát a rozděluje je podle daných koeficientů do obecních rozpočtů. A nová právní úprava se vůbec nezabývá tím, na co obce peníze použijí. Nicméně rada města se rozhodla doporučit zastupitelům, aby schválili tři žádosti o veřejnou finanční podporu ve výši zhruba 4 miliony korun do sportovní infrastruktury. O dalším využití peněz z hazardu se diskutovalo, část z nich byla použita třeba na opravu chodníků ve městě.