Není to tak dlouho, co jsem v jednom politickém podcastu zaslechl rozkošnou větu, že komunální volby jsou vlastně kouzelné – každý se může prohlásit za vítěze. A když se podívám na výsledky komunálních voleb v Prostějově, něco na tom bude. Vše se dá ale také převrátit. A to doslova. Vezměme to z opačné stránky, ze strany poražených.

Zde se dá rozlišovat na poražené drtivě a poražené „lehce“. Překvapivě se do každé z těchto kategorií víceméně dá zařadit každé z deseti uskupení. Kandidátka za ochranu zvířat s jedním členem a pěti stovkami hlasů, tam se žádné překvapení nekonalo. KSČM, tam platí totéž. Porážka je to drtivá, ale ne neočekávaná. Že se někde volila dříve levice, neznamená, že ji budou lidé ze zvyku volit dál. Totéž platí o ČSSD. Ta se poprvé za posledních třicet let nedostala do zastupitelstva. Navíc coby koaliční strana.

Posuňme se dál. Za poražené se totiž dají považovat rovněž Piráti nebo Spojenci. Zatímco Spojenci nezískali ani jeden mandát a fakticky si – budeme-li je považovat za nástupce lidovců – pohoršili, Piráti získali mandát pro svého lídra. Jenže jeden zastupitel toho v pětatřicetičlenném orgánu mnoho nezmůže. Když se pak vezme dobře viditelná kampaň Pirátů, je to neúspěch. Jenže ani v PéVéčku nejásají. Oproti minulým volbám výrazně ztratilo. Dal se očekávat bezpečný dvouciferný výsledek. Víc se čekalo i od ODS s Nezávislými kandidáty. Billboardy s Miladou Sokolovou byly skoro všude. A výsledek necelých 13 procent neznamená žádný velký posun, byť jeden mandát navíc to hodilo.

Přesouváme se ke třem nejúspěšnějším stranám. Proč by ty měly být brány za poražené? Nebo aspoň nevítěze? Důvod netřeba hledat dlouho. V případě Na Rovinu! se dal rovněž očekávat vyšší výsledek, až si udrželo čísla. Z přirozených partnerů se ale dostal do zastupitelstva jen jediný Pirát. SPD sice uspěla, rozhodně více, než se čekalo. Ale i jí hrozí, že skončí jako kůl v plotě. A její vliv na dění ve městě bude nadále malý a nepříliš viditelný. A teď ANO. 33 procent je úctyhodný výsledek, o tom žádná. Jenže Františka Juru teď čekají mnohá zamýšlení. ČSSD je ze hry, kým ho nahradit? A vládnout dál s oslabeným PéVéčkem a ambiciózní ODS? Nebo zkusit SPD? Vzali by to voliči? Kolik toho odpustí? Další a další otázky, ne všechny příjemné…

Vítěz, je vítěz. Ale i toho nejspíš čeká velké bolení hlavy. Potvrdilo se tak ne tolik, že komunální volby mají spoustu vítězů, ale spíše pravý opak. Tedy alespoň v Prostějově.

 

Podrobnější zpravodajství z průběhu komunálních voleb čtěte v aktuáním tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 26. září