Atletická Velká cena města Prostějova je nejstarším závodem v běhu na 110 metrů překážek mužů na území České republiky. Právě na obrovské tradici trvající už šestasedmdesát let má postavenu svou existenci, která stále pokračuje.

Je však zřejmé, že čím dál skromnější současnost mítinku drží v posledních letech nad vodou již pouze jedna výrazná osobnost. Ano, špičkový sprinter překážkář, rekordman ČR a věrný účastník hanáckého klání Petr Svoboda. Pokud nebyl zraněný, tak za poslední dekádu na prostějovském tartanu nikdy nechyběl, aby akci ozářil více či méně kvalitním výkonem.

Nebýt toho, název Velká cena by při vší úctě neodpovídal aktuální skutečnosti. Hlavně kvůli pozdnímu termínu třetí zářijové neděle přestali do srdce Moravy jezdit vynikající tuzemští oštěpaři, soutěže dospělých v jiných disciplínách byly pro malý zájem o účast před několika lety úplně zrušeny.

Nevím, jestli by pomohlo dlouho zavedený termín posunout na trochu dřívější datum. Ale až Svoboda nejpozději po olympiádě 2024 v Paříži uzavře svou kariéru, tak hrozí, že z hanácké tradice královny sportů zůstanou jen závody atletických přípravek.