Během reprezentačních srazů stojí fotbalové profesionální soutěže a hrají se pouze ty amatérské. U nejvyšší soutěže věc celkem pochopitelná, ale u druhé ligy opravdu ne. Stačí se podívat na to, kolik hráčů či trenérů a případných asistentů vlastně na srazy reprezentací odjíždí. Řádově to bude jen pár jmen, a aby se kvůli tomu program následně zhušťoval do anglických týdnů, je zbytečné.

Týmy se tak mohou ve většině případů připravovat v kompletním složení a čtrnáct dnů jsou bez zápasu. Aby to následně dohnaly, tak je pak povětšinou čekají dva zápasy v týdnu. Pro případné doléčení šrámů a zranění věc ještě relativně pochopitelná a pozitivní, ale tím tento výčet končí.

Sraz není jen pro dospělou reprezentaci, ale i mládežníky, ani zde však procento hráčů, kteří by odjížděli, není nijak velké. A upřímně řečeno, pokud nemáme ani v naší nejvyšší soutěži dostatek hráčů, kteří by mohli reprezentovat na mládežnických úrovních a nemuseli by je doplňovat hráči ze druhé nejvyšší soutěže, tak je u nás něco velmi špatně.

V elitních soutěžích a jiných zemích se už ve velmi mladém věku hráči dostávají do těch nejtěžších zápasů a u nás nedokážeme poskládat ani jednadvacítku bez druhé nejvyšší soutěže. To se pak nemůžeme divit, že konkurence je o dvě třídy dál. I proto bych byl jednoznačně pro, aby se pauza pro druhou ligu zrušila.