Máme tady říjen, podzim nám zuří a tak se pojďme i v tomto měsíce podívat v klidu na další díl naší kronikářské epopeje, která monitoruje to nejzákladnější dění v historii města Prostějov. A že bylo zase z čeho vybírat...

Říjen 1952 a odhalení sochy básníka Jiřího Wolkera, jejímž autorem byl sochař A. Kalvoda. Do provozu byl uveden dálkový plynovod Ostrava–Prostějov, a proto byla snížena kapacita v místní plynárně. Slavilo se 90. výročí Orlice a byl uspořádán slavnostní koncert za řízení Jaroslava Gamby. V Národním domě byla dále k vidění výstava památek na tento spolek.

Říjen 2012 byl také plný událostí. Ve středu 10. října byly slavnostně odhaleny malby na hradbách ve Školní ulici. Židovské domy, které musely být na počátku sedmdesátých let strženy, ožily díky kresbě Tomáše Vincence a jeho kolegů. V pondělí 22. října byli studenti Střední školy designu a módy Robert Rulla a Michal Zatloukal svědky nehody ženy, která se dostala do kolejiště, a mezi kolejemi v Kostelecké ulici jí uvízl podpatek. Mezitím už na přejezdu blikalo světlo a závory byly spuštěny. Chlapci neváhali a běželi ženě na pomoc. Podařilo se jim vyzout ženě botu a za ruce ji odtáhnout z kolejiště 10 vteřin před průjezdem vlaku. V říjnu schválila rada města investici na opravy podlah v budově B prostějovské radnice. Po rozsáhlé rekonstrukci vnitřních prostor bylo nutné vyměnit podlahové krytiny a sokly, upravit sádrokartonové obložení z důvodu vlhkosti zdiva a další změny oproti projektové dokumentaci. Investiční objem víceprací činil 3,5 milionu korun. V dalších dvou letech rekonstrukční práce radnice pokračovaly, pozornost bylo třeba věnovat opravě dvorního traktu včetně kanalizace, opravě střechy věže a izolaci balkónů. V souvislosti s rekonstrukcí budovy úřadu byl také proveden protlak z radnice směrem na náměstí, aby bylo možné připojení stánků (například o vánočních trzích) na elektřinu bez pokládání volně loženého kabelu na komunikaci. Vedení navíc bylo doplněno silnějším jističem a ukončeno dvěma venkovními rozvaděči s dvaceti zásuvkami na 230 V a osmi zásuvkami na 400 V. Ve výběrovém řízení předložila nejvýhodnější nabídku firma Velinvestik z Němčic nad Hanou, finanční objem činil 716 tisíc korun.

Prostějovský poslanec Radim Fiala ukončil členství v ODS. Důvodem byly názorové rozdíly, které se prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní. „Dne 30. října 2012 jsem tuto informaci oznámil předsedovi vlády ČR Petru Nečasovi, o den později pak předsedovi Regionálního sdružení ODS v Olomouckém kraji Robertu Knoblochovi a Místnímu sdružení ODS v Prostějově. Odstupuji ze všech stranických funkcí, to je člena Výkonné rady ODS, člena Regionální rady ODS Olomouckého kraje a zároveň ukončuji členství v Občanské demokratické straně. Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily, především v zásadní otázce zvyšování daní. Na mé rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb," sdělil tehdy tisku Radim Fiala.

Rada města Prostějova jednala o prokazatelné ztrátě za provoz městské hromadné dopravy, kterou v Prostějově provozovala společnost FTL. „Vedení města v současné ekonomické situaci nechce zatěžovat peněženky občanů. Na druhou stranu, i když také veřejné rozpočty pociťují na příjmové stránce dopady recese (zejména výběr daní, kdy v Prostějově dosáhl výpadek 21 milionů korun), chceme pro Prostějovany zachovat maximum služeb, ke kterým patří také městská hromadná doprava. Proto jsme prosadili, že městská hromadná doprava v Prostějově bude v příštím roce zachována v současném rozsahu, co se týká počtu najetých kilometrů (723 tisíc kilometrů) a také výše jízdného zůstane zachována. Město poskytne dopravci úhradu prokazatelné ztráty ve výši 18,652 milionu korun,“ řekla tehdejší náměstkyně primátora Alena Rašková. Důležitou zprávou pro občany byla úprava jízdních řádů, kdy na základě jejich požadavků a podnětů došlo k navýšení dopravní obsluhy průmyslové zóny.

Takový byl říjen kdysi, teď máme říjen povolební, ale to už je jiná kapitola.