Jak známo, minulá prvoligová sezóna skončila pro Jestřáby velkým propadákem ve spodní nadstavbové skupině a především bez postupu do play-off. Zklamaný majitel LHK Jaroslav Luňák pak celkem logicky nenechal ve složení mužstva kámen na kameni, z loňského kádru zůstala zhruba jen třetina.

K personálním změnám přirozeně vedla i ekonomicky složitá covid doba. Správně tak vyhrála cesta nezbytného omlazení a tím také zlevnění týmu, kde věkově starší osobnosti nahradili mladší hráčí, ovšem dravější borci. Přebudování soupisky se vzhledem k okolnostem sice neobešlo bez některých komplikací, leč na začátku aktuálního ročníku stála zajímavě složená parta.

Momentálně má za sebou po spoustě koronavirových peripetií patnáct odehraných utkání s takřka přesně vyrovnanou bilancí 5-3-2-5 a při skóre 52:47, třiadvacet nasbíraných bodů stačí na průběžné desáté místo. A zvláště výkony i výsledky po restartu ukazují, že takhle poskládaný soubor prostějovských hokejistů může v Chance lize 2020/21 zdatně čeřit vodu.

Podstatnou skutečností je jeho vnitřní charakterová pevnost, zdravé jádro. Pokud jakýkoliv pracovní kolektiv čelí tolika nemalým překážkám (výrazné snížení platů, nemožnost nějaký čas normálně trénovat – navíc opakovaně, skromnější vybavení a výstroj) a přesto se nesloží, naopak ještě víc stmelí směrem k postupnému zlepšování, zaslouží pěkné vysvědčení.

V případě ptačích dravců však zatím jde pouze o pololetní známkování, neboť soutěž má stále před sebou více než půlku základní části a poté play-off, kam elhákáčko slibně směřuje. Lze jen doufat, že se před evidentně konkurenceschopný celek nepostaví další vysoké překážky,

které už by nemusel být schopný překonat natolik zdatně, jako ty dosavadní.

Chance liga mužů ČR 2020/2021 – 13. kolo

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín

1:2 PP (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 49. Drtil (Mrázek) – 20. J. Kloz (Kucharczyk, Bartko), 62. J. Kloz (R. Vlach). Střely na branku: 30:44. Rozhodčí: Pilný, Šudoma – Pechánek, Roischel. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0.

Sestava Prostějova: Bláha – Pěnčík, Matyáš, Piegl, Drtil, Rudl, Staněk, Hrdinka – Vachutka, Bartoš, Mrázek – Hrníčko, T. Kaut, Motloch – T. Jandus, M. Novák, Žálčík – Podlaha, Janeček. Trenéři: Jiří Šejba a Ivo Peštuka.

Sestava Vsetína: Málek – Smetana, Jenáček, Bartko, Hryciow, Jenáček, Kudělka, Štach – Gorčík, Pechanec, Březina – Kucharczyk, Kloz, Machač – A. Zeman, R. Vlach, Babka – Gajarský, Šilhavý, Hořanský. Trenéři: Jan Srdínko a Luboš Jenáček.