První polovina fotbalových soutěží je minulostí. Diváci, hráči, trenéři, funkcionáři – zkrátka všichni, kteří se kolem nejpopúulárnější hry světa na klubových úrovních pohybují, si zažili již tradiční dávku emocí a zážitků. Byť je ale pravdou, že při pohledu na jednotlivé soutěže to o některých platí více než o jiných. Řada týmů totiž zažila neuvěřitelné obraty v zápasech, ale také velké výkyvy formy.

Příkladem je třeba 1.SK Prostějov. Mužstvo zažilo po návratu kouče Šustra zprvu velice těžký start, po derby s Vyškovem ale přišel velký růst výsledků i výkonů. A s tím ruku v ruce i posun v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Eskáčko se nakonec umístilo v horní polovině druhé nejvyšší soutěže, i když trochu hůře, než doufalo vedení klubu. Vzhledem k průběhu soutěžního ročníku 2022/2023 však jde o úspěch.

Elitní výběr regionu ale není jediným týmem, který zažil divoký podzim jako na houpačce. Dalším takovým je třeba Konice nebo prostějovská Haná. Prvně jmenovaný klub prožil těžký start do soutěže, když zažil dlouhou šňůru proher. Nakonec ale nováček nedopadl v první polovině sezóny tak špatně. U Hané platil pravý opak: skvělý začátek vystřídal až krutý půst.

Když už jsme ale zmínili Konici, je třeba zmínit také to, o čem byla podzimní část probíhajícího ročníku snad nejvíce. A sice o změnách. Řada klubů hlásila přesun mezi skupinami, další rovnou měnily soutěže. Trio Konice, Čechovice a Kostelec na Hané se tak mohlo po čase předvést v krajském přeboru, v případě posledně jmenovaného celku se tak stalo nečekaně a po desítkách let. Ani jeden z týmů se přitom v nejvyšší grupě Olomouckého KFS neztratil a v jejich případě, ale i co se týče již pevného účastníka z Lipové ukázalo Prostějovsko velkou kvalitu.

Změna soutěže naopak zprvu moc neprospívala Kralicím na Hané, které zažily po pádu do I.A třídy velký exodus hráčů. Nicméně tým se v průběhu podzimních bojů až nečekaně zvedl. V posledních zápasech bylo znát, že hraje přece jen ve většině zápasů se skutečným zápalem o body.

Velice pak pomohla změna skupin týmům, jako jsou Plumlov a zejména Určice. Dosud celky z horší poloviny tabulky „béčka“ se ve skupině „A“ I.A třídy O KFS rychle etablovaly a nyní válčí vysoko, sbírají body, přičemž Určičtí byli dokonce jednu dobu na vrcholu tabulky. A druhé místo je slušný počin.

Na samém vrcholu přezimovává ve skupině „A“ I.B třídy Pivín, a to dokonce s komfortním sedmibodovým náskokem. Špatně si nevede ani velký rival z Klenovic, který ztrácá ze třetí příčky jen o dva bodíky více. První polovinu tabulky uzavírají Otaslavice a jen lehce za nimi je zbývající dvojice regionálních zástupců včetně nováčka z Brodku u Prostějova.

Uprostřed „béčka“ se vedle zmíněného druhého prostějovského týmu TJ Haná usadily solidně hrající Mostkovice, naopak hrůzný podzim mají za sebou Smržice, které za čtrnáct zápasů nezískaly ani jeden bod a jedenáctibodová propast je před jarními odvetami odsuzuje takřka jistě k pádu do Přeboru OFS Prostějov alias II. třídy.

Změnami jsme začali, změnami také skončíme. Tou velkou jsou role, kterou mohou hrát „B“ týmy právě v okresním přeboru. S vymírajícím fotbalovým venkovem se totiž z kdysi spíše menšinové skupiny týmu stane jednou třeba většina. Do II. třídy totiž klidně může postoupit Konice „B“ a navrátilec z rezervy Čechovic. Když si vezmeme, že by se mohly přidat k rezervě Plumlova, Kralic na Hané, Určic nebo Kostelce na Hané, za chvíli mohou „béčka“ klidně tvořit polovinu soutěže, možná i víc. Prozatím vedou nejvyšší regionální soutěž Vrahovice, za nimiž se s dvoubodovými odstupy seřadily Olšany u Prostějova, Vícov, Držovice, na druhém pólu najdeme duo Přemyslovice - Výšovice.

Další díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na souhrn mužských soutěží včetně konečných tabulek najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 21. listopadu