Ani do nového soutěžního ročníku 2022/2023 se nepodařilo obnovit okresní soutěž v dorostu. Klubů, které mohou čerpat z této kategorie i do mužů, je totiž nadále nedostatek. Z deseti celků bojují čtyři v nejvyšší krajské soutěži a drží se spíše v dolní polovině. Další šestice je pak rozdělená ve dvou nižších grupách Olomouckého KFS. To u žáků je poměr klubů daleko vyšší a hráči z regionu nastupují v řadě různých soutěží, zde navíc neschází i okresní soutěž pro mladší i starší žáky.

 

Situace u dorosteneckých celků je v regionu nadále kritická. Pouze desítka klubů je zatraceně málo i pro budoucnost dospělé kopané, která neustále stárne. Dá se sice říci, že klubů je v těchto kategoriích zapojeno více, protože u většiny se jedná o sloučené kluby, ale i tak je to bída. Do toho je také třeba přičíst „úmrtnost“ v těchto kategoriích, kdy jsou celky rády, pokud se do mužského fotbalu následně podívá více než jeden fotbalista z ročníku.

Už nyní tak schází generace současných hráčů, kteří by nyní měli být v ideálním fotbalovém věku, a propast se ještě určitě prohloubí. Budoucnost už zase tak špatně nevypadá, ale než se do dospělé kopané dostanou hráči ročníku 2010 a mladší, bude ještě nějakou chvíli trvat. Dorost se tak už řadu let nedočkal okresní soutěže a jen těžko se dá říct, že by se ještě někdy mohla vrátit. Na druhou stranu hráče v krajských soutěžích čekají dobré zápasy, které je mohou posunout o úroveň výš.

U žáků se naopak už začalo projevovat, že v přípravkách to v posledních letech jede. Díky tomu se tak daří držet řadu klubů. V mladších je mužstev nadále více. U starších by se dalo říct, že také, jen se některé celky oproti minulé sezóně rozhodly posunout do nové krajské soutěže, takže jen proto najdeme nyní desítku klubů místo vyššího počtu.

Čtveřice celků v nejvyšším krajském přeboru, další celky v krajských soutěžích i počty v okrese jsou příjemné, ale musí takto vydržet, v ideálním případě do dalších ročníků ještě narůstat. I zde je totiž pak přechod do dorostu velmi klíčovým. Procentuálně ubývá opět řada hráčů z různých důvodů. Střední škola, cestování, nové zájmy a další řada momentů, které se do budoucnosti fotbalu mohou promítnout.

Po výsledkové stránce je ale jasně vidět, že kvalitní hráče umí v regionu kluby vychovat. Někteří z mládežníků jsou už pravidelnými hráči i svých „A“ mužstev od okresních soutěží až po ty krajské, což je rozhodně dobrá zpráva. Ale těch opravdu kvalitních, kteří mohou do budoucna nahradit už dnes generaci čtyřicátníků, není tolik, kolik by fotbal potřeboval.

Kritické období se podaří přežít jen tím, že kluby začnou myslet hlavně na budoucnost a mládež. Jestli totiž nepůjde především o mládež, ale budou se řešit hlavně muži, situace se jen těžko změní. Ostatně právě na tomto v posledních letech vznikl odraz této krize. Rozhodně to nebylo z nedostatku dětí. Někde už se začalo přemýšlet jinak...

 

Další díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na souhrn mládežnických soutěží včetně konečných tabulek najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 5. prosince