Češi jsou mistři jedlíci. Ukazují to průzkumy, které pravidelně našince řadí mezi nejvykrmenější národy Evropy, často spolu s Němci nebo Brity. Ale ukazuje se to rovněž pravidelně během vánočních svátků. Ty se bohužel v podání celé řady obyvatel této země mění ze svátku klidu a míru, případně oslavy náboženské, v oslavu obžerství.

Jen si to řekněme na rovinu. Kdo z nás neměl za posledních pět let o Vánocích alespoň třikrát dojem, že je nacpaný, jako husa? A stačí málo a prasknete? Aby taky ne. Bramborový salát a řízek – nebo kapr – do toho nádivky, cukroví, sladkosti, spousta absolvovaných návštěv příbuzných a známých, z nichž se obvykle vyklube gurmánský zážitek… Však to známe všichni.

Vánoce přitom nejsou o přejídání, o nacpávání. Lákadel je samozřejmě hodně, stačí navštívit vstupní chodbičku mezi regály kteréhokoli supermarketu. Tam na sebe z regálů strhávají pozornost desítky a stovky „neopakovatelných“ slev a sezónních dobrot. Kdo by odolal?

Mysleme ale na to, že Vánoce nejsou obdobím, v němž bychom se měli nafutrovat a pak do Silvestra úpět. A po něm nejlépe celý proces opakovat s tím, že 5. ledna si připadáme jako novoroční koule. Není to zdravé, není to levné – což je v dnešní podivné době taky důležité. A není to vůbec smyslem svátečního období.

Pokud se navíc každoročně po Novém roce snažíme o hubnoucí předsevzetí, máme pro vás také tip: nepřejídejte se, jezte a myslete u toho. A příčina stresu z nesplněného předsevzetí zmizí. Stejně jako posváteční břichabol.

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 12. prosince