Máme tady poslední díl našeho historického seriálu v tomto roce, takže se pojďme podívat, co se událo v dávných časech našeho města v prosincových dnech. A nebylo toho málo! Už teď se přitom těšíme, jak v tom letopočtu příštím budeme pokračovat.

V prosinci 1952 přešel Dělnický dům do majetku města. Náměstí Edvarda Beneše bylo přejmenováno na náměstí 1. československé pětiletky. V přednáškovém sále Národního domu proběhla výstava prostějovských výtvarníků, z níž MNV zakoupil sedm prací. Osobám vyhýbajícím se práci byl zastaven výdej potravinových lístků. Celkem šlo o 355 spoluobčanů. Slavnostně byla otevřena novostavba hlavního nádraží stavebně realizovaná od roku 1948 firmou Průmstav Prostějov. Návrh provedl Jaroslav Otruba a emblém na budově zrealizoval sochař Václav Fiala. Vznikl národní podnik Arma pro výrobu uniforem. Ve Vrahovické ulici byl otevřen krajský kojenecký ústav s péčí o děti do jednoho roku. Veškeré obchody s potravinami převzal národní podnik Pramen. Byl také ustaven Požární sbor města Prostějova, jeho sídlem se stala budova ve Wolkerově ulici.

V prosinci 1972 oslavili ochotníci Hanácké obce 45 let své činnosti. Na sídlišti Hloučela zahájila provoz nová prodejna potravin, která byla vybudována v akci „Z“. Ke 120 výročí narození Josefa Krapky Náchodského vyšla publikace Otakara Fraňka „Rebel a básník“.

Prosinec 2012 byl také bohatý na události. Ministerstvem kultury České republiky byl tento letopočet vyhlášen „Pernštejnským rokem“. Z četných akcí pro laickou i odbornou veřejnost, které v rámci projektu proběhly, lze jmenovat například výstavy, konference, tradiční výlov pernštejnských rybníků, Hradozámeckou noc na Kunětické Hoře a mnoho dalších. Protože bývalá pernštejnská panství zahrnují území několika dnešních krajů, byla navázána spolupráce s krajskými a obecními samosprávami, muzei, archivy a dalšími subjekty. Slavnostní zakončení pernštejnského roku proběhlo 12. prosince 2012 na pernštejnském zámku v Pardubicích a mělo formu historické konference, které se zúčastnili organizátoři jednotlivých akcí, zástupci měst, odborníci na dějiny umění a dějiny pernštejnského období i laická veřejnost. Za statutární město Prostějov se akce zúčastnili zástupci Magistrátu města Prostějova Daniel Zádrapa, Jitka Vybíralová a Martina Váňová, kteří spolu s pracovnicí Muzea Prostějovska PhDr. Michaelou Kokojanovou a restaurátorkou akademickou malířkou Yvonou Ďuranovou na tomto fóru široké odborné i laické veřejnosti prezentovali významný příspěvek statutárního města Prostějova k Pernštejnskému roku 2012 – odkrytí a restaurování cenných renesančních nástěnných maleb na prostějovském zámku, které pravděpodobně zobrazují rodovou galerii Pernštejnů – celoevropský unikát. Prezentace prostějovských maleb vzbudila živý zájem účastníků a přispěla k propagaci našeho města.

Dvě desítky hasičů vyprostily v Prostějově muže zavaleného obrovským množstvím pilin. Zaměstnance společnosti na výrobu interiérů drobné kousky dřeva zasypaly zřejmě při čištění a manipulaci s technologií uvnitř zásobníků na piliny. Přes obrovskou masu pilin bylo velmi složité a časově náročné se k němu dostat. Každá minuta hrála roli pro záchranu jeho života... Hasiči vyhazovali piliny do prostoru mimo zásobník a postupně se tak ke zraněnému proházeli. Následně se podařilo muži nasadit respirátor a poté jej z velmi úzkého prostoru vyprostit do bezpečí. Kino Metro 70 během adventu opět nabídlo oblíbenou přehlídku lidových řemesel. Na nezájem Prostějovanů si „řemeslníci“ skutečně nemohli stěžovat. Kromě už tradičních prodejců v podobě tkalců a košíkářů z víceměřického ústavu či Jitky Oháňkové se slaměnými ozdobami tentokrát poprvé přijel například keramik Karel Otava z Brna, Zdeňka Vaňková z Určic přivezla překrásné háčkované ozdoby a Martina Šimáčková z Prostějova předvedla čajové vánoční origami. Dětem se zase rozzářily oči u stánku Martiny Kutlákové, která šila překrásné látkové hračky.

Takový byl tedy prosinec v dobách minulých, teď tu máme konec roku 2022 a prosinec, ve kterém začaly například domácnosti platit nesmyslně vysoké zálohy za nesmyslně předražené energie, vláda se potácí od ničeho k ničemu a stále nepochopila, že amatérismus se při vládnutí nevyplácí. A tak se všichni těšíme na shledanou v lepších časech.

S historickým seriálem budeme pokračovat v lednu, tak se těšte.