Kolik odpálíš petard, tolikrát jsi retard. Tato „lidová“ moudrost má podobně jako řada jiných podobných rčení nepochybně pravdivý základ. Ostatně právě během adventních svátků lze i v Prostějově sledovat příklady nepochopitelné tuposti mnohých z nás. Projevuje se zejména zcela nesmyslným boucháním petard a dělobuchů během adventních svátků.

Už je to tři roky, co se ukázalo, že dát v této záležitosti lidem svobodu a spoléhat na jejich soudnost, v tomto ohledu nejde. Staré dobré pravidlo hlásá, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Nelze tedy rozhodně tvrdit, že třeba na svém pozemku si mohu bouchat co chci a kdy chci. Pokud hluk obtěžuje kohokoliv z okolí, pak je naprosto v pořádku, že to možné není.

Zatímco většina lidí stále lépe umí prosazovat vlastní svobodu, na práva ostatních koukají skrze prsty. I proto nebylo možné jinak, než aby vstoupila v platnost městská vyhláška, která zásadním způsobem omezila používání pyrotechniky. Lidé by tak své světlice měli odpalovat pouze na Silvestra od 14:00 hod do 03:00 hodin prvního dne nového roku.

Bohužel ignorantů mezi námi je tolik, že dohlížet na její dodržování rozhodně není nic snadného. Po uplynulých svátcích bylo možné říct, že se to policistům prostě nepodařilo. Důvodů může být více. Snad je to i proto, že zatím nepadly dostatečné vysoké pokuty alespoň v případech, kdy se šiřitele otravného hluku během svátků podařilo dopadnout.

Na tyto lidi nezabere prostě nic jiného než finanční postihy. Do té doby jsme my ostatní, kteří chceme prožít Vánoce v klidu a tichu, odsouzeni k tomu, abychom pociťovali pouze bezmoc.

Zbývá nám snad jen naděje, že jednou budeme dál...

Boj s vánočním hlukem by se bez nadsázky dal přirovnat k boji s lidskou hloupostí. Ani v něm nelze trvale zvítězit, ale nikdy ho nemůžeme vzdát. Jinak by totiž hluk stejně jako hloupost zcela zaplavil celý náš svět…

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA