Na jedné straně krásná atmosféra, všude ozdoby, spousta setkání a od dětí také radostné očekávání. Na straně druhé ale shon, stres a spěch. Vánoce mají samozřejmě v českých rodinách mnoho podob. Bohužel, trojice „S“ k nim často neodmyslitelně patří.

Je to přitom škoda. Proč se honit a stresovat? Aby měli příbuzní hezčí nebo dražší dárky? Abychom měli dům nebo byt jako ze škatulky? Opravdu? Přeci je lepší se zamyslet nad tím, zda není naopak třeba vypnout a trochu zpomalit. Zastavit se. Sváteční atmosféru nemusí nutně provázet dokonalá domácnost a dokonalé dárky či dokonalý stromeček. Nic takového.

Stres a shon navíc nikomu nic dobrého ještě nepřinesly. Naopak neustálý stres akorát vede ke zdravotním problémům fyzického i psychického rázu. Možná se někomu pracuje lépe pod tlakem – chápu takové... Vánoce jsou ale k rozjímání, zklidnění. I onom očekávání, což platí ostatně jak pro věřící, tak pro ateisty. Samozřejmě kromě těch, kteří Vánoce bojkotují jako celek.

Pokud ale nepatříte k těm, kteří zaujali vůči posledním svátkům v roce „grinchovský postoj“, udělejte si svátky pokojné a klidné. Svátky je třeba si prožít. A nejsou tím myšleny nekončící nájezdy na supermarkety.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA