Těžko na cvičišti, lehko na bojišti? Možná. Dalo se to asi předpovídat, a to hned ze tří důvodů. Zaprvé se tým z poloviny stavěl nový. Někteří hráči skončili a třeba takový Lubomír Machynek zůstával dlouhodobě na marodce. Navrch byl tým posílen zejména o mladíky bez druholigových zkušeností. Zadruhé je kouč Šustr znám coby velice náročný trenér, který si tvrdě jde za svým cílem a hráče umí během jediné sezóny posunout. A zatřetí příprava skutečně místy připomínala boj. Po kvalitním zápasu s olomouckou Sigmou přišel o něco méně pohledný proti Znojmu nebo vyloženě nepovedený s Rosicemi. Generálka se Zlínem dopadla skvěle, přesto ale některé zápasy přípravy nedopadly…

Začátek soutěže pak ukázal, že lehko na bojišti úplně nebude. Na úvod mužstvo porazilo Slavii Praha. Pak přišla remíza s Třincem. Začátek byl dobrý, i když se na body eskáčko hodně nadřelo a vstřelilo pouze dvě branky.

Pak se ale začaly věci kazit. V dalších pěti zápasech totiž Prostějov posbíral pouze dva body za remízy s Chrudimí a Příbramí. Jiné zápasy se ale zdaleka tolik nepovedly. Se Sigmou Olomouc sice svěřenci Pavla Šustra neodvedli špatný výkon a zápas rozhodně patřil k pohlednějším. Výsledkem ale byla prohra 1:3. Katastrofální mač naopak tým předvedl ve Vlašimi, výsledek 1:6 byl nejhorším nejen za podzim, ale také za posledních šest let. Navíc s Příbramí, kde Prostějov remizoval, mohl klidně brát tři body – soupeř ale dokázal dotáhnout.

V dalších zápasech byl Prostějov jednou nahoře a potom zase dole. Zvládl sice utkání s Táborskem, které rozstřílel 5:0, následně ale padl vysoko s Vyškovem 1:4. To se příliš nedařilo brankáři Volodymyru Krynskému, přednost potom znovu dostal Michal Bárta. Tým následně ještě prohrál se Spartou Praha „B“ a nevstřelil s ní ani gól. Pak se ale karta obrátila, remízou s Jihlavou začala spanilá jízda, která nakonec čítala šest zápasů s alespoň bodem v řadě. Cenná byla třeba výhra s Líšní, kdy eskáčko dokázalo zápas včas otočit. Skvělou střeleckou fazónu pak tým předvedl proti Dukle Praha. A s Třincem ubojoval tým bod, přestože hrál hodinu v deseti.

Eskáčko tak po podzimu skončilo sedmé. Je to sice níže, než jaký byl cíl, na druhou stranu se ale tým v průběhu podzimu hodně zvedl, sehrál a začal vypadat na hřišti lépe. Pokud by se podařilo zajistit dvě tři šikovné posily, nemusí být sedmé místo konečnou.

 

Další díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na působení 1.SK Prostějov v podzimní části F:NL najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. prosince