Ať už sváteční čas prožíváte více či méně, rozhodně bychom si měli všichni uvědomit, že můžeme být opravdu rádi za to, že žijeme na místě, kde máme opravdu klid. Samozřejmě řada z nás nezažila možná ty nejdokonalejší svátky, ale nesmíme zapomínat, že jsme na tom pořád daleko lépe než celá řada domácností jen nedaleko nás.

Sám bych nemusel chodit daleko. Určitě jsem si sváteční období představoval jinak, ale osud tomu chtěl, aby to bez překážek nebylo. Klid jsem tak nechtěně zažil už o pár dnů dříve, a kromě antibiotik vinou zánětu se mi vlastní šikovností podařilo zajistit nohu v sádře. Vánoční úklid a přípravy tak vzaly za své a nyní řeším spíše to, jak vyřešit abych nemusel do schodů, a kam si dát nohu, aby mě alespoň chvíli nebolela.

Kdybych se měl svátky představit, rozhodně bych nad nimi takto nepřemýšlel. Na druhou stranu si člověk zvládl uvědomit, že předvánoční shon je zcela zbytečný a svátky se dají strávit i jinak. Bez nervů, starostí a v poklidu.

Do toho, když si člověk vzpomene, že najdeme i řadu profesí, kteří musí svátky trávit v práci, tak se opravdu nemáme tak zle, a i na tyto bychom si měli během svátečního období vzpomenout. A raději nechci hovořit ani přemýšlet nad tím, jaké svátky budou trávit lidé na Ukrajině, kde je téměř polovina lidí bez proudu, a i na Štědrý den zněly po celé zemi sirény a létaly rakety. Buďme tak rádi za náš klid, který v těchto dnech můžeme zažívat s našimi nejbližšími.