Slušný listopad a až donedávna také výborný prosinec. Zdálo se, že prostějovským Jestřábům vychází konec roku na jedničku. Jenže poslední týden a půl vyznívá úplně jinak. Klub nejprve oznámil trejd Martina Nováka za Jana Veselého. Následně se rozšířily spekulace o tom, že by měl odejít rovněž nejproduktivnější obránce Martin Pěnčík. A navrch si tým odbyl dosud herně nejhorší a výsledkově druhý nejhorší zápas v sezóně s pardubickým Dynamem.

Největší ohlas však stejně vzbudila výměna Martina Nováka za Jana Veselého. Fanoušci Prostějova se hromadně k této změně vyjadřovali. A shodli se téměř všichni – nechápou ji. Vedení klubu se za konec populárního, dobře hrajícího a aktuálně také velmi produktivního útočníka dostalo pramálo pochopení. Povzdechy střídaly nadávky. Nejlepší sezóna za 20 let, šňůra pěti výher, pohledná hra a teď najednou zásah do týmu? Neslýchané.

Pomiňme teď spekulace o tom, jak se mělo či nemělo chovat vedení klubu k Martinu Novákovi. Protože i to je předmětem diskusí. Přejděme ale k tomu, co pro klub tato novinka znamená. Po finanční stránce můžeme opravdu pouze spekulovat. Přejděme proto ke sportovní. Zde by dávala výměna smysl jen s přihlédnutím k tomu, že Veselý je o šest let mladší. A mohlo by se s ním tak počítat na delší dobu při budování kádru. Jenže k němu na Hané nedochází, každoročně je v týmu zemětřesení a velká obměna. Návaznost nulová.

Teď docházíme ke třetímu aspektu. A ten je fanouškovský. To už zůstává rozum stát zcela. Martin Novák byl nejen pro tým velice platný, ale byl rovněž velmi populární. S týmem rychle srostl, byl jeho osobností. Každý zápas ho přišla podpořit rodina. Útočník zde zkrátka zapustil kořeny – sám říká, že už chtěl kariéru zakončit, usadit se. To vše v době, kdy se týmu daří. A za zprvu hrobového ticha z klubu. Jedno je tak jisté. Tímto krokem si na svou stranu vedení klubu fanoušky nezíská. Právě naopak.