Co je víc? Hrát jako řadový účastník elitní Champions League a nedostat se z její základní skupiny do vyřazovacích bojů? Nebo v jednom ze dvou nižších evropských pohárů (CEV Cup, Challenge Cup) postoupit do čtvrtfinále, nebo třeba až do semifinále? Těžká otázka se spornou odpovědí.

Liga mistryň samozřejmě stojí po kvalitativní stránce mnohem výš, neboť v ní působí nejsilnější kluby starého kontinentu, hlavně plejáda gigantů z Turecka a Itálie, potažmo Polska. Zatímco do Poháru CEV i Vyzývacího poháru zasahují oddíly z nižších pozic zmíněných top lig plus další týmy z ne tak renomovaných zemí.

Prostějovské volejbalistky v minulosti celou jednu dekádu pravidelně zasahovaly do základní části Champions League, a dokonce se hned čtyřikrát (2010, 2011, 2012, 2015) dokázaly prodrat z více či méně nabité grupy do úvodního kola play-off. Kde pokaždé následovala stopka, ale i tak šlo o úctyhodné počiny na nablýskané mezinárodní scéně.

Pokud naopak Hanačky startovaly v CEV Cupu či Challenge Cupu, většinou se moc daleko nedostaly. První výjimkou bylo čtvrtfinále Poháru CEV 2014, kam se ale přesunuly přímo z Ligy mistryň. A druhou výjimku znamenalo čtvrtfinále Vyzývacího poháru 2021 dosažené ovšem z větší části díky kontumačním postupům bez boje kvůli covidu.

Až nyní se před ženami vékáčka otevírá šance plnohodnotně projít mezi nejlepší osmičku, případně i kvarteto aktuálního ročníku Challenge Cupu 2022/23. Do této chvíle už vyřadily rakouský Klagenfurt a maďarskou Nyíregyházu, teď v osmifinále narazí na rovněž hratelnou i reálně překonatelnou Menorcu ze Španělska.

Navíc by pak následovala případná čtvrtfinálová série nejspíš proti německému Suhlu, což by také nemusela být úplně neřešitelná překážka. Podmínkou k dosažení rýsujícího se evropského úspěchu – historického v klubových dějinách sportovního Prostějova – pochopitelně jsou dostatečně špičkové výkony svěřenkyň Miroslava Čady a spol.

Pokud je skutečně dokáží opakovaně předvádět, mohou se jejich fanoušci pomalu těšit na březnové bitvy o dějinný postup do finále Challenge Cupu pravděpodobně s italským Chieri. Což by byla fakt bomba nejen pro naše město a Olomoucký kraj, ale i pro celý český volejbal. Zůstane u snu, nebo se vše podaří změnit ve skutečnost?