O tom, že Prostějov a jeho okolí jsou regionem sportu, se nedá nic namítat, skutečně tomu tak je. Ale je třeba si také přiznat, že se zde stále více naráží na nedostatek prostoru. Není to totiž v žádném případě o tom, že by sportovců i aktivních dětí ubylo, to ne. Chyba je ale v tom, že není dostatek lidí, kteří by s nimi měli čas pracovat, neodpovídají tomu ani podmínky a prostory.

Kvalitních prostor není opravdu dost, vidíme to na případech různých sportovišť. Ta, která splňují požadavky na vícero sportů, jsou zaplněna od brzkých ranních hodin až do pozdního večera. Dostat se k nim je téměř nereálné, protože čekací doba na uvolněný termín může být i v řádu let. Stejným způsobem se ale zaplňují i menší prostory. A tento trend jen tak nezmizí.

Největší problém je znát hlavně v zimní měsících, kdy schází multifunkční haly, ale také prostory v bazénu i na dalších místech. Skloubit časy je pak velmi složité a na některé kluby či aktivní sportovce se zkrátka ani nedostane.

V současnosti se navíc zdá být čím dál náročnější, abychom se dalších podobných sportovišť dočkali, u stávajících totiž rostou ceny za energie měrou nebývalou. Na řadě míst zase není možná ani tolik potřebná rekonstrukce, nejsou vypsány dotační tituly. Jestli ale chceme udržet status sportovního regionu, nesmíme dobu zaspat.