Máme tady nový rok 2023 a tak zahajujeme opět náš historický seriál, jehož obliba stále neutichá, a ve kterém se tentokrát pohlédneme na první měsíc letopočtu. A že se toho hned zpočátku vždy tolik toho děje...

kovina pro zaměstnance OZJW. Byly založeny Řemeslnické služby Prostějov, pozdější Mechanika. Agrostroj národní podnik začal mít svůj sportovní oddíl DSO Spartak, který převzal vše po organizaci Sokol II. Kostel svatého Cyrila a Metoděje se dostal do správy farního úřadu „Povýšení svatého Kříže, a to z agendy MNV.

 

V lednu 1963 byly zřízeny Okresní správa silnic a Okresní zemědělská správa, dále vznikl Výzkumný ústav oděvní v bývalé Rolného továrně. Do správy ONV bylo převedeno Vlastivědné muzeum s hvězdárnou, které zároveň obnovilo vydávání časopisu Zprávy Vlastivědného muzea v Prostějově. O další bloky se rozšiřovalo Sídliště Svobody. Ve městě také vznikla Plavecká základna složená ze 17 Prostějovanů a 15 olomouckých plavců. V lednu 1973 bylo zavedeno jako povinné označování adres poštovním směrovacím číslem PSČ. Prostějov „vyfasoval“ jako základní 796 00. Nové sídlo získala okresní prokuratura a také okresní správa Veřejné bezpečnosti. Novou adresou pro obě instituce byla Havlíčkova ulice. Dlužno dodat, že zde sídlí dosud.

Leden 1983 přinesl smutek do dějin místního pohostinství. Pro stavební závady byl uzavřen hotel U tří králů, a aby toho nebylo dost, v roce 1988 byl i se svými vzácnými historickými freskami zbourán. Za Olomouckou ulicí byla dokončena stavba nového závodu ZUKOV. Ve městě také začalo vycházet několik tiskovin. Zpravodaj okresního výboru Českého svazu ochránců přírody, dále časopis Živá slova, který patřil křesťanským sborům ČSSR, a Zpravodaj zemědělského stavebního sdružení Prostějov. Dne 1. ledna 1993 se Prostějov stal dle zákona č. 1/1993 Sb. jedním ze základních kamenů nové České republiky, jelikož tento zákon definoval pojem obec jako základní samosprávný celek. 23. ledna 1993 se rozjela z Nezamyslic k Prostějovu první elektrická lokomotiva. V provozu se v místě již vystřídaly různé typy elektrických lokomotiv a jednotek. V počátku elektrického provozu, kdy bylo napájení trati Olomouc – Nezamyslice zabezpečováno napájecím vedením z měnírny Grygov do železniční stanice Blatec, zajišťovaly veškerou vozbu vlaků olomoucké lokomotivy řady 140.

Na prvního občánka Prostějova v roce 2013 jsme si tenkrát museli počkat až do 3. ledna. Ten den, sedmačtyřicet minut po půlnoci, se ve zdejší porodnici narodila holčička Alice, která vážila 3,35 kilogramu a měřila rovných 50 centimetrů. 1,11 milionu korun. To byly peníze, které vynesla Tříkrálová sbírka v celém regionu. Konkrétně v Prostějově koledníci získali 713 453 korun, v Konici to bylo 401 681 korun. Finance zůstaly z části v regionu, ale podpořily také projekty diecézních charit nebo humanitární pomoc. Prostějovská charita měla 189 pokladniček a koledníci byli o téměř 61 000 korun oproti loňsku úspěšnější. Ve dnech 17. až 21. ledna se v Brně uskutečnil veletrh turistických možností Regiontour a Go. Jako každoročně, tak i tentokrát se veletrhu zúčastnili zástupci Prostějova. Zdravé město Prostějov vyhlásilo grantová témata na rok 2013, a to: Oblast celoživotního vzdělávání, Vzdělávání dětí a mládeže, Zdravý životní styl, ochrana zdraví, prevence zdraví, Škola podporující zdraví, Prevence v dopravní výchově, Popularizace vědy, Ochrana životního prostředí, odpady, Zdravý pohyb, Žijeme spolu – podpora handicapovaných, Den pro podnikatele a volné téma – S úsměvem jde všechno líp. Statutární město Prostějov podpořilo bezplatné poradenství občanům ve svízelné situaci neschopných platit své dluhy, z čehož plynou exekuce. Rada města schválila poskytnutí kanceláře s možností připojení k internetu obecně prospěšné společnosti Poradna při finanční tísni. Rada města rozhodla o finančním příspěvku ve výši 15 000 korun Československé obci legionářské na rekonstrukci historického legiovlaku, kterým se naši legionáři vraceli domů z bojů první světové války.

Tak takový byl leden v dějinách města a my se už můžeme těšit na únor.