Nejstručnější odpověď na otázku z titulku tohoto zamyšlení by zněla: dobře. Pokud bychom měli odpovědět trochu delším, leč stále zjednodušeným způsobem? Dalo by se říct, že je to lepší než dříve a postupně jde nahoru. Pojďme však téma rozebrat ještě podrobněji.

Ohromný vzrůst kvality zaznamenaly za poslední rok zejména prostějovské juniorky, které jsou v extralize U20 momentálně třetí, konkurují nejsilnějším mládežnickým baštám v ČR (Praha, Brno, Liberec, Ostrava) a mohou směle pomýšlet na boj o republikovou medaili, což bylo donedávna nereálné.

Navíc zde máme díky velmi úspěšnému působení ženského B-týmu vékáčka v 1. lize dospělých i nový prospěšný přesah při přechodu slibných nadějí hanáckého klubu do seniorské kategorie. Odchovankyně okolo dvaceti let věku bojují o prvoligové semifinále a sbírají zkušenosti v těžších zápasech, což se jim do budoucna může hodit.

Totéž platí u nově zavedené kategorie U22, kde si družstvo VK zahraje závěrečný extraligový turnaj Final 8. Do něj se naopak neprobojují kadetky Prostějova U18, jež zatím platí daň výrazného omlazení tohoto kolektivu, za který pravidelně nastupuje hned několik starších žákyň.

Právě starší žákyně vékáčka se momentálně řadí (stejně jako juniorky) mezi absolutně nejlepší soubory na tuzemské scéně v kategorii U16. V Českém poháru nejsou daleko od bronzu, na cenný kov jistě budou pomýšlet i při mistrovství republiky. A tak úspěšné výsledky jsou logicky potěšující.

Co má však důležitost ze všeho nejvyšší, to je schopnost daného klubu každoročně vychovávat aspoň jednu, dvě nebo tři kvalitní volejbalistky připravené zdárně působit v UNIQA extralize žen ČR na určité odpovídající úrovni. Právě v tomhle prostějovská organizace za výše zmíněnými baštami dlouhodobě zaostávala.

V současnosti existuje naděje, že v daném směru zaznamenává místní oddíl určitý progres. A vedle šéftrenéra klubové mládeže Aleše Nováka, stálice pracující s talenty Solange Soares i některých dalších k tomu hodně pomohl loňský příchod mladšího progresivního kouče Zdeňka Sklenáře. Teď jen nepolevit!