I.B třída toho v letošním roce nabízí opravdu hodně. Na pětici celků a řadu zajímavých regionálních bitev byli fanoušci dříve zvyklí hlavně v I.A třídě, letos ale tuto štafetu převzala o třídu nižší soutěž. A kdoví, zda pětice je konečným číslem i do dalších let, protože za určité konstelace by se počet celků mohl ještě navýšit. Po podzimní části to navíc vypadá zajímavě i z pohledu regionálních celků. Jediným menším problémem zájmu může být brzká jistota postupujícího i sestupujícího klubu.

Pro fanoušky regionální kopané je toho v „A“ skupině letos k vidění opravdu hodně. Pětici celků čeká pravidelně řada regionálních soubojů, které jsou stále ještě o něco více než proti soupeřům z Přerovska. Díky loňskému postupu Brodku u Prostějova pak ještě přibyl jeden souboj, který vždy vzbuzoval silný zájem. Po pěti letech bez derby nováčka s Otaslavicemi se to také na konci prázdnin jasně potvrdilo na divácké účastí i celkové atmosféře. K tomu pak na fanoušky čekalo i tradiční „El Clasico“ mezi Pivínem a Klenovicemi. Jedinou kaňkou těchto soubojů byl fakt, že na letošním losovacím aktivu to dopadlo tak, že oba souboje dvou sousedů přes kopec se odehrávají v jeden víkend.

Kromě těchto utkání je zde ale i řada dalších mezi kluby z Prostějovska a nejeden z nich vzbudil i vlnu emocí. Ať už byly pozitivní, či negativní, právě kvůli nim se fotbal hraje. A je dobře, že kluby těší vítězství, ale zároveň štvou porážky. Při postavení v tabulce se pak ani není příliš čemu divit. Mezi druhou a předposlední příčkou se toho může ještě hodně změnit v průběhu jarní části a každý získaný bod může hrát v konečném zúčtování velkou roli.

Na druhou stranu se ale situace na prvním a posledním místě vystříbřila jasně, a pokud Pivín nepotká extra krize, kterou dá svým konkurentům šanci, mohlo by být jasno dříve, než by si fotbalová veřejnost z hlediska sledování přála. To stejné platí i o posledních Pavlovicích. Zde by ale muselo dojít spíše až k zázraku, aby se v těchto končinách ještě něco měnilo. Podzimní výsledky jasně ukázaly, že by tento celek potřeboval silné okysličení ke konkurenceschopnosti. Pokud by bylo brzy jasno na obou stranách, zájem fanouškovského oka by rychle opadl. Slovy klasika, souboj o střed tabulky bez možnosti postupu a sestupu totiž opravdu nikoho extra nezajímá.

Minimálně ale bude zajímat fanoušky čtveřice klubů. Naváží v Klenovicích na úspěšnou druhou polovinu podzimu a poučí se z ní naopak v Otaslavicích? To ukáže soutěž od začátku dubna. Stejně tak se ukáže, jak zafunguje nový kouč u nováčka v Brodku u Prostějova. Tam se mužstvo i s řadou mladíků může dostat ještě výše v tabulce, k čemuž potenciál jistě je. Posledním zástupcem jsou Vrchoslavice, které se snad po dvou letech především trápení s počtem hráčů dokázaly dát dohromady a potvrdí to i v průběhu jara.

Na všechny tyto otázky odpoví až jarní průběh, který započne na začátku dubna. Nejpozději v polovině června se bude vědět, kdo může být spokojen a kde bude naopak panovat zklamání. V případě dobré přípravy, která u většiny klubů zatím probíhá relativně dle plánu, by ani jarní část neměla pro kluby z regionu znamenat vážnější potíže.  

 

Další díl tradiční seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 20. února