Válka na území Evropy byla jen těžko představitelná věc, která se však velmi rychle změnila v brzkých ranních hodinách 24. února 2022. Dnes už je tomu rok, co ruská armáda vstoupila na území Ukrajiny, kde se stále svádí tvrdé boje o každý kousek území. Jedna z informací, u které si většina z nás ihned uvědomí, co přesně před rokem dělala, když se o napadení Ruska dozvěděla. Postupem času se zájem o informaci pochopitelně snížil, zapomenout na to, co se ale na území Ukrajiny stále děje, bychom neměli.

Šok, hrůza, děs… Jen těžko vypíchnout jediné slovíčko, které by dokázalo popsat nastalou atmosféru tohoto dne, který už navždy vejde do dějin, a ne zrovna v pozitivním smyslu. Předtočený projev ruského prezidenta a vstup vojáků na území cizího státu společně s raketovými útoky brzo obletěl celý svět. Záběry z míst byly jen těžko představitelné pro jednadvacáté století a přineslo to sebou i velkou migrační vlnu.

Plány rudé armády na rychlé vítězství, ale brzy vzaly za své a Ukrajinci dokázali, že se mocného velikána nezalekli. K tomu jim silně pomáhá i jednotná pomoc západního světa, která pokračuje i nadále. Po roce bojů hlásí obě strany desetitisíce padlých, kteří přišli o život zcela zbytečně. Na uklidnění situace to ale stále nevypadá a záběry z bojů jsou i po roce stejně drastické.

Dnes je to tak rok od chvíle, kdy se změnila celá škála věcí a rok od chvíle, kdy už Evropa nebude nikdy stejná jako před tímto konfliktem. A ač bude válka trvat jakoukoliv dobu, rozhodně bychom ani po jejím skončení neměli zapomenout na to, co jen čtyři stovky kilometrů od našich hranic Rusko vytvořilo.