Souběžně s naganskou retrospektivou přišlo jiné, nikoliv sportovní a bohužel mnohem méně příjemné výročí. Ano, přesně jeden rok od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu, čímž oficiálně odstartovala otevřená válka mezi dvěma velkými východními zeměmi.

Dlouho všichni věřili či alespoň doufali, že ostudná agrese Ruska zahalená do lživých propagandistických žvástů diktátora Vladimira Putina nebude mít dlouhého trvání a omezí se maximálně na několik měsíců. Nyní už víme, že tak rychlé ani jednoduché to zdaleka nebude. A dost reálně hrozí další růst celého konfliktu v prostoru i čase.

Sportovní svět se přitom k novodobému běsnění putinovské mocnosti postavil systémově různými přístupy. V drtivé většině správně zakázal účast ruských reprezentantů ve všech (mezi)národních soutěžích až do ukončení války. Existuje ovšem nemálo výjimek, a v některých případech se týkají hodně významných globálních značek.

Například hokejová NHL nechává hráče z Ruska bez jakéhokoliv omezení, totéž platí pro tenisové turnaje jednotlivců po celém světě. Nedávno se navíc objevily skandální hlasy volající po účasti Rusů i Rusek na letní olympiádě 2024 v Paříži. Jestli k tomuto skutečně dojde, bude to opravdový vrchol hnusného cynismu.