Únor bílý, pole sílí. Kapku pranostiky si můžeme užít, ale především si užijme další díl našeho historického seriálu, s nímž na stránkách Večerníku pokračujeme i v novém letopočtu 2023.

V únoru 1973 byla přejmenována škola na Sídlišti Svobody na ZDŠ československo-sovětského přátelství a byla v ní otevřena „Síň družby“. Zároveň zatím neoficiálně zde byly zakládány atletické třídy. Dnes víme, že škola je s atletikou úzce spojena, o čemž svědčí i její název ZŠ Jana Železného. V únoru 1983 byla u Mostkovic otevřena na tehdejší dobu moderní čerpací stanice. S uspokojením lze konstatovat, že funguje dodnes.

Mateřské centrum Cipísek oslavilo v únoru 2013 už 14 let své existence. Toto komunitní centrum denně navštívilo na 45 dětí i dospělých. Kromě denních programů pro rodiče s dětmi od miminek po předškoláky Cipísek nabízel různé kurzy a besedy o rodičovství, partnerství a komunikaci, psychologické i právní poradenství, kreativní večery a řadu jednorázových kurzů pro celé rodiny. Na oslavách v Národním domě nechyběl ani oblíbený karneval v maskách. V pondělí 18. února 2013 obdrželo město usnesení od Nejvyššího soudu České republiky ve věci dovolání Jana Navrátila kvůli smlouvě s firmou Manthellan. Dovolání žalobce bylo ze strany Nejvyššího soudu odmítnuto a proti usnesení nebyl přípustný další opravný prostředek. Tříčlenný senát konstatoval, že žalobce v dovolání neformuloval žádnou právní otázku, která by měla být řešena a jejíž řešení by v dané věci bylo relevantní.

Prostějov získal Cenu Ministerstva vnitra ČR za kvalitu ve veřejné správě. Jen čtyři Zdravá města v republice získala za realizaci místní Agendy 21 stříbrný titul Organizace dobré veřejné služby. Byl mezi nimi také Prostějov. Předání cen proběhlo 19. února 2013 v Brně na 9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě. Ministerstvo cenou ocenilo úřady, které si význam kvality ve své práci nejen uvědomují, ale hlavně nacházejí cesty k jejímu dosažení. Stříbrnou cenu tentokrát získala města Prostějov, Chrudim, Kopřivnice a Litoměřice. Nové urnové hroby vznikly na hřbitově v Krasicích. Na základě schválené investice byly realizovány dvě řady s celkem pětatřiceti urnovými hroby u jižní stěny oplocení. Na osm set předškoláčků přišlo ve středu 27. února 2013 k zápisu do prostějovských mateřských škol. Divácky nejúspěšnějším filmem roku 2013 v kině Metro byla česká komedie Babovřesky promítaná v únoru. 21. a 23. února 2013 měla premiéru hra Divadla Point Testosteron (autor Andrzej Saramanowicz). Tato inscenace následně získala na divadelní přehlídce Valašské křoví ve Slavičíně nejvyšší ocenění, a sice Cenu za inscenaci. Jakub Hyndrich získal Cenu za režii a scénu.

Cena kolektivu Divadla Point Prostějov za herecké ztvárnění v inscenaci patřila Vítězslavu Lužnému, Aleši Procházkovi, Davidu Kolbovi, Miroslavu Ondrovi, Vojtěchu Pospíšilovi, Jakubovi Krejčímu, Lukáši Kameníčkovi a Janu Šprynarovi. Testosteron byl doporučen na národní přehlídku činoherního a hudebního divadla Piknik Volyně 2013. Odtamtud se divadelníci vrátili s triumfem. Lektorský sbor Divadelního Pikniku Volyně 2013 udělil tyto ceny: Jakubu Hyndrichovi za režii inscenace a Divadlu Point za inscenaci Testosteron, která byla navíc nominována do programu Jiráskova Hronova 2013. Dodejme ještě, že hra Testosteron byla zfilmována a dle oficiálních údajů ji vidělo takřka 5 milionů diváků a autora značně proslavila, i když už předtím zaznamenal velký úspěch s filmem Napůl vážně. Dodejme ještě, že Saramonowicz vystudoval historii na Varšavské univerzitě, než se začal věnovat žurnalistice. Spolupracoval s některými hlavními polskými mainstreamovými časopisy, jako je Gazeta Wyborcza, Viva a Przekrój.

Tak takový byl únor v letech minulých. Ten letošní bude jistě zaznamenán jako měsíc komentování volebních výsledků volby prezidenta, ale to je již jiný příběh a historie se tím bude zabývat až někdy jindy. Totéž lze říci i o této rubrice, která si toto téma nechá na „horší časy“. A pokud právě leží někde ve městě či v okolí sníh, tak buďme rádi, znamená to silná pole.