Sportovní šéf VK Prostějov Miroslav Čada zase jednou prokázal svůj instinkt pro zdárné vybruslení ze zapeklitých situací, jež volejbal a život přinášejí. Tentokrát šlo o zdravotní absenci rozdílové univerzálky Jéssicy Silva.

Druhé účko Michaelu Beránkovou také vyřadilo zranění (a navíc ve vékáčku zrovna skončila), čímž jako záskok připadaly v úvahu zejména dvě smečařky. Zkušenější Klára Faltínová, ale ta má pro změnu dlouhodobější potíže s bolavou nohou. Nebo mladičká Josefína Smolková, na kterou však realizační tým nechtěl v jejích teprve šestnácti letech nakládat přehnaně vysokou zodpovědnost.

Asi jen málokdo by za daného stavu věcí vymyslel to, že na klíčový post sestavy půjde klasická blokařka Veronika Trnková. Vždyť na univerzálu to naposledy zkoušela ještě coby juniorka před skoro deseti lety, a navíc se teprve nedávno vykurýrovala z půlroční absence vinou vleklých zdravotních trablů. Přesto ostřílený stratég Čada odvážně vsadil právě na tuto kartu.

A jako ve většině podobných případů mu nejistá sázka vyšla. Tentokrát naprosto dokonale. Verča v utajení dvakrát na účku potrénovala a ukázala, že by to mohla zvládnout i v ostrých zápasech. Což pak ve čtvrtek stoprocentně potvrdila skvělým výkonem v třaskavém derby s Olomoucí. Rivalky byly viditelně překvapené, celý prostějovský mančaft parádně šlapal a sladký triumf 3:0 byl na světě.

Ani o dva dny později proti Šternberku Verča nijak nepropadla, ačkoliv napodruhé to z její strany na nezvyklé pozici už nebyla taková hitparáda. Nicméně platí, že jestli se Jess v brzké době neuzdraví, může Trnec v roli univerzálky dočasně pokračovat. Ukázalo se totiž, že úspěšný kouč opět zvolil sice nečekané, ovšem správné řešení.