Dva měsíce prázdnin – symbol pohody a odpočinku, volného režimu bez úkolů. Ač se to zdá jako šíleně dlouhá doba, každým rokem čas „nicnedělání“ uteče jako voda. V nejednom případě se místem, kde si děti užijí spoustu legrace, stávají letní tábory, které jsou dlouhodobě velmi oblíbeným a vyhledávaným způsobem bezpečného trávení volných dnů. Mnohdy bývá nejhorší dostat dítě na jeho první delší pobyt bez rodičů, ale v následujících letech už se to mění na jeho vlastní přání, protože zážitky, poznání vlastních hranic, kamarádi a celková atmosféra, to vše chce zažít znovu a znovu.

Člověk by si mohl mylně říct, že letní tábory jsou přínosem hlavně pro vytížené rodiče, kteří si od svých dětí určitou dobu odpočinou, ale takto tomu vážně není. Ba naopak jsou to právě děti, pro které znamenají dny mezi přáteli něco výjimečného a nezapomenutelného. Důkazem jsou statistiky a především kladná hodnocení. Řada dětí se i v dalších letech na svůj oblíbený tábor pravidelně vrací. Domů si ale neodváží jen zážitky, ale nabyté dovednosti, vědomosti a sociální kontakt, který je do produktivního života velmi podstatný.

V dnešní době si navíc vybere opravdu každý. Organizace, které různé tábory pořádají, jich totiž nabízí nepřeberné množství. Na své si tak přijdou kluci i holky se zájmem o dobrodružství, adrenalin, hudbu, ale i třeba sport, vědomosti, zručnost. A je jen na vás a vašem dítěti, zvolíte-li denní/příměstský v „teple“ domova či klasický/pobytový.

Informujte se, kdo je pořadatelem tábora, jestli je důvěryhodný a zda otevřeně komunikuje. Zážitky z tábora jsou přímo spjaty s osobnostmi vedoucích. Měli by být dostatečně zkušení, schopní a empatičtí. Zdravotník musí mít odpovídající kvalifikaci. Nebojte se zeptat, jaký bude program a k čemu má děti vést, také na provoz a nutné vybavení. Denní rozvrh by měl být pestrý, odpovídající věku a schopnostem dětí. Tábor sám by měl být na vhodném, ideálně už dříve vyzkoušeném místě a musí vyhovovat hygienickým podmínkám. Informujte se o tom, co přesně pokrývá účastnický poplatek a za jakých podmínek je možné účast na táboře stornovat, nezanedbatelné je pojištění. Za zdůraznění stojí, že pro organizátory nejsou tábory výdělečné. Vede je k tomu láska k dětem a přírodě. A za to si zaslouží obrovské uznání, protože každý, kdo má podobné zkušenosti, tak ví, jak náročným úkolem je zabavit větší množství dětí. Rostoucí obliba táborů je jasným důkazem toho, že svoji práci dělají dobře.