Na rozdíl od krajských soutěží se aktéři okresního přeboru rozhodli první jarní kolo nepředehrávat, takže se na něj mohou fanoušci těšit už za necelých čtrnáct dnů. A během druhé části sezóny to vypadá, že se bude opravdu na co dívat. Do souboje o postup se totiž stále může reálně hlásit pět mužstev, i když nutno dodat, že v Dobromilicích a Držovicích už to budou mít o něco složitější. Zajímavostí také je, že všechny celky mezi prvním a pátým místem dělí vždy dva body od nejbližšího soka.

 

V nejlepší pozici do jarních bojů Přeboru OFS Prostějov vstoupí Vrahovice, které mají dvoubodový náskok na kometu sezóny z Olšan a dalšího z favoritů z Vícova. Velkým plusem pro kouče Davida Mezuliánka může být i vzájemný zápas, který s oběma soupeři dokázalo jeho mužstvo zvládnout. Na jaře ho ale čeká náročný úkol udržet své postavení, utkání se dvěma největšími soupeři se odehraje na jeho půdě. Přesto půjde do odvet v pozici hlavního aspiranta. Pomoct by týmu mohly i nedávné zkušenosti, kdy o svůj pracně vybudovaný náskok v závěru ročníku přišel. Tuto situaci rozhodně znovu opakovat nechce.

Zálusk si ale mohou po právu dělat i Olšany u Prostějova a Vícov. Do kádru kouče Pospíšila se před sezónou vrátil Jakub Nakládal a obrana šlape zcela perfektně. Stačí se podívat na jedenáct obdržených branek za celý podzim, což dokazuje mnohé. I v utkání na půdě Vrahovic nebyly Olšany horším klubem, jenže je zradila špatná koncovka. Hodně je jistě mrzí i ztráty s rezervami Plumlova či Kostelce, které jsou, při vší úctě k oběma soupeřům, z kategorie zbytečných.

Bronzová příčka patří tomu největšímu favoritovi před startem soutěže, a tím je Vícov. Mužstvo už loni nahánělo Brodek u Prostějova a posíleno o navrátilce Radka Štěpánka letos chce první příčku obsadit. Jenže ani Vícovští se nevyhnuli ztrátám a stopku jim vystavily i oba celky nad nimi. Čtyři body na první příčku jsou ale otázkou dvou kol, takže rozhodně nic ztraceného není. V tomto boji může sehrát roli jakékoliv zaškobrtnutí.

Zcela zatratit nemůžeme ani další dvojici celků, jako jsou Držovice a Dobromilice. Zde by se hodilo upravené rčení – když se tři perou, čtvrtý se směje. Oba celky nemusí hrát pod takovým tlakem jako první trojka a mohou ještě silně zamíchat konečným osudím. U Držovic je ale hlavní otázkou, zda by v případě prvenství vůbec aktéři postup řešili. Mužstvo se dlouhodobě netají ambicemi pohybovat se ve vrchních patrech, ale o postupu od něj neuslyšíte.

To v Dobromilicích by se o postupu rádi bavili. Po mizerném startu se na vedoucí celky ještě hráči dokázali dotáhnout. Bude záležet, zda se na to podaří navázat i v rámci jarní části a zda bude stíhací jízda pokračovat. Osm bodů už je ale poměrně dost, musely by se však sejít správné okolnosti.

Předpovědět, jak tento boj skutečně dopadne, by bylo spíše věštění z křišťálové koule. Pro fanoušky kopané by ale bylo opravdu hezké, kdyby se o okresním přeborníkovi rozhodovalo až v posledním kole, klidně i ze tří účastníků. Po dvou neodehraných sezónách a loňské jednoznačné jízdě by to fotbalu jedině prospělo. Trenéři a hráči by snad pár nervózních dnů a nocí taky přežili bez větší újmy.

 

Čtrnáctý díl seriálu FOTBAL EXTRA věnovaný lídrovi Přeboru OFS Prostějov z Vrahovic je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 13. března