Okresní přebor se během podzimu rozčlenil na dvě grupy, které od sebe dělí bodové rozestupy, ale hodnotit je jednoznačně podle výkonnosti, to není úplně možné, což dokazují i samotné výsledky. Vyrovnává se tak nejvyšší fotbalová soutěž pod hlavičkou OFS Prostějov, nebo se spíše jedná o propad kvality? Pokud bychom chtěli zvolit nějaký příměr, zrcadlo k porovnání hodnot, tak poslouží soutěž o stupínek vyšší a nejnižší prales.

 

Daleko více se pak člověk přiklání k tomu, že spíše schází opravdová kvalita, která by byla dostačující i na krajskou třídu. Není se ale příliš co divit. Stačí se podívat na to, jak v poslední dekádě vypadaly mládežnické kategorie a soutěže, mezi nimiž zela děsivá propast. Bylo tak jen otázkou času, kde se to jako první promítne. A nižší klání jsou toho jasným důkazem. Kvalitní jednotlivec totiž nyní do okresních soutěží jen těžko zamíří. A právě to kluby začínají pociťovat.

Ač nechci nijak hanět a poškozovat současné kluby okresního přeboru, tak zde opravdu nevidím jediný celek, který by mohl v I.B třídě Olomouckého KFS hrát se současným kádrem důstojnou roli, posun o třídu výš by pro ně znamenal holý boj o záchranu. Často i to lepší, co okres nabízí, má totiž velké starosti i proti klubům bojujícím o záchranu v okrese. A už vůbec netřeba zmiňovat, jak to vypadá při nárazu na rezervní celek doplněný třeba jen dvojicí hráčů z vyšší soutěže. Pokud má někdo opravdu v úmyslu postupovat nahoru, tak si s tímto posílením musí umět poradit, pořád to není obměněná jedenáctka.

Světlem na konci tunelu je nyní boom v mládeži, jenže ještě minimálně pět let potrvá, než se začne reálně promítat i do mužského fotbalu. V té době bude stále větší díra i ve vyšších soutěžích, a to není pro okres bůhvíjakým příslibem. Letos o primát přeborníka může ještě stále bojovat pětice celků, což může být pro fanoušky lákavá představa, že o všem mohou rozhodnout až závěrečné boje. Ale trochu schází hegemon, u nějž by si člověk řekl, že má skutečně právo postoupit.

Stačí se podívat jen na minulý ročník, kde jím byl Brodek u Prostějova. Ten sice prošel soutěží jako nůž máslem, ale hned od začátku je patrné, že I.B třída už není tak jednoduchým soustem. Na klidný střed to však celku stačí, rozhodně pak nehraje druhé housle. Jenže u současných celků ve vrchních patrech takovou sílu po případném postupu nevidím. A ubylo i kvalitních zápasů, které by se daly označit jako pohledný fotbal. Často se proměnily spíše v boj, navíc v nepříliš aktivním tempu.

Tvrzení, že I.B třída je jen lepší okres, už tak určitě neplatí. I.B třída je nyní na úrovni okresního přeboru, ale toho, který se hrál před deseti, možná patnácti lety, zatímco okresní přebor poklesl na úroveň nižších tříd. To je třeba si bez příkras přiznat, aby případný náraz některého z postupujících silně nepřekvapil.

 

Patnáctý díl seriálu FOTBAL EXTRA věnovaný Přeboru OFS Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 20. března