Bydlení je jednou ze základních potřeb člověka. Pořídit si vlastní bydlení, případně si postavit, to je při dnešních cenách kapitolou samou pro sebe. Stavět a bydlet však budeme stále, ale jedním ze základních předpokladů je útulné prostředí, kam se rádi vracíme, jednoduše domov. Trendy v bydlení se mění rychle. Rostoucí roli v současném designu zaujímá zdravotní hledisko, hlavně přírodní materiály. Někteří lidé upřednostňují kovy, ale interiér pak působí chladně. Oproti tomu dřevo navozuje útulnost a interiér zateplí. To, co je zrovna v kurzu, zkrátka in, se každým rokem mění. Pokud by se tím měl člověk řídit, tak by nedělal nic jiného, než jen dokola něco měnil. A to se týká i architektury. Dříve moderní kostky nahradily vyšší budovy, které zase časem vystřídalo jednopodlažní bydlení. A rozhodně to nebyla poslední změna.

Ať už ale jde o jakýkoliv druh bydlení, vždy je třeba myslet na to, že má sloužit především jeho uživatelům. Není pro sousedy ani pro návštěvy či vzdálené rodinné příslušníky a známé. Útulnost úzce souvisí se vkusem a vkus je kategorie navýsost individuální. Pomoc a rada samozřejmě nemusí být od věci, ale na prvním místě jste to vy a vaše rodina. Vy se do vašeho domova máte s chutí vracet, ať už to tam ostatně vypadá jakkoliv.

Někdo má raději střídmější barvy, ale i výzdobu, jiný je zase více extravagantní. I v tom se každý z nás odlišuje a už stará pravda říká – sto lidí, sto chutí. A pokud si opravdu nevíte rady, od toho je tady profese bytových designérů nebo stylistů. Dokážou zvládnout všechny záležitosti, které se týkají interiéru a vzájemného sladění bytových doplňků.

Komplexní rady, jak na „vymazlený“ domov, ty opravdu neexistují. Některé styly jsou nadčasové a téměř nesmrtelné, drží se na výsluní řadu let, mnohdy i několik dekád. Vždy ale jednejte tak, abyste si mohli časem říct, že takto jste to mít chtěli. Názory okolí vám ve finále mohou být úplně ukradené. Takže se toho vůbec nebojte a zařiďte si vše tak, abyste se tam, kde strávíte nejvíce času svého života, cítili co nejlépe.