Už jen úvahy o tom, zda by se měli ruští a běloruští sportovci vrátit do světa sportu, jsou v současné situaci mimo mísu. Vše spustil Mezinárodní olympijský výbor, který tuto otázku jen rok po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině nastolil. Krátce nato umožnění návratu neutrálních sportovců doporučil mezinárodním sportovním federacím. V šermu či stolním tenise se už pod neutrální vlajkou sportovci vrací.

Přitom je to absolutní nesmysl, který bez jakýchkoliv okolků odsuzuji. Řada z nás totiž velmi rychle zapomíná na to, co se děje. Rozhodně se přikláním k požadavkům, aby nadále platily současné sankce. Za situace, kdy stále zcela nesmyslně pokračuje válečný konflikt, by to bylo signálem, že je vše odpuštěno a postupně vrátíme tyto občany zpátky do společnosti celého světa.

Najdeme samozřejmě mezi těmito sportovci řadu těch, kteří s válkou ani politikou agresora nesouhlasí, ale když by se to povolilo, byť jen určité skupině, vyslalo by to do světa velmi špatný signál. Ať kdokoliv provede cokoliv, tak trest ani nestojí za to. Může to udělat znovu.

V řadě různých sportů jsou sportovci z těchto zemí špičkou na světě a v mezinárodní konkurenci velmi schází, ale raději budu sportovní výkony sledovat s menší základnou špičkových sportovců jakékoliv disciplíny než to, jak se někdo i přes všechny útrapy, které jeho stát napáchal, promenáduje mezi všemi ostatními.