Snad každý z nás, kdo už má nějaký ten rok odpracovaný, se dostal k otázce, zda a případně kdy změnit práci, zaměstnavatele nebo i obor. A stejně tak snad každý začal uvažovat: Mám do toho přeci jen jít? Teď, nebo až za půl roku? Kdy je vlastně nejlepší práci změnit nebo naopak v té „staré“ setrvat?

Otázek je mnoho, odpovědi jsou těžší. Nebo taky ne. Můžeme se samozřejmě řídit tím, co říkají ekonomové. Třeba o ochlazování ekonomiky, hospodářské situaci a ukazatelích. V takovém případě bychom museli kvůli nejistotám doby změnu zaměstnavatele hned zavrhnout. Vždyť který šílenec by v současnosti riskoval ztrátu určitých jistot?

Jenže tyto ukazatele, byť sebelepší, nejsou tím jediným, co má rozhodovat. Hlavním kritériem by měla být spokojenost člověka. A ta je veskrze subjektivní. Ne vždy se pak dá soustředit jen na ekonomiku, v případě pracovníka tedy peníze či benefity. Roli hraje také motivace, smysluplnost zaměstnání, sžití s tím, jak firma funguje a kam spěje. To vše spolu s pracovním kolektivem a náplní práce dává dohromady snad i lepší důvody, proč někde setrvat nebo zkusit štěstí na trhu práce.

Kdy je tedy nejlepší změnit zaměstnání? Určitě ne ve chvíli, kdy nám je vštěpováno zvnějšku, že teď ta pravá chvíle je či není. Každý jsme totiž jiný, každá práce a pozice jsou také jiné. O tom, zda je nebo není dobrá doba, tak rozhodujeme pouze a jen my sami.