Nejnižší fotbalová soutěž doznala oproti předešlému roku poměrně velkých změn. A netýkala se pouze týmového obsazení, ale hlavně formátu. V minulém ročníku to bylo v „A“ skupině třetí třídy jen okleštěných dvanáct zápasů, což nebyla ani polovina soutěže okresního přeboru. Před letošním ročníkem dostaly kluby tři varianty, jak by mohla letošní sezóna vypadat. A už teď se dá hodnotit, že to byla pozitivní věc. V „áčku“ tak celky zvládly jen za podzim jedenáct duelů, což je téměř kompletní loňská sezóna.

Neměnil se ale pouze systém, který je nyní tříkolový. Dost se totiž proměnilo i startovní pole. Dva nejlepší celky loňského ročníku z Kostelce a Výšovic totiž zamířily mezi okresní smetánku. Z ní se naopak poroučel Tištín, skupinu nově doplnila rezerva Čechovic, která se po roční odmlce vrátila do pelotonu. Třetím nováčkem jsou pak Čechy pod Kosířem, když si vyměnily skupinu.

Z pohledu na tabulku i skóre je situace jasně vypovídající. Čechovice a Tištín jsou o parník dál než zbytek startovního pole. Rezerva Čechovic pod vedením velezkušeného kouče Evžena Kučery potvrzuje své ambice dostat se do okresního přeboru a případně vypomáhat s rozehráním hráčů „A“ mužstva. Do toho ještě ovládla také okresní pohár a ukázala, že síla v mužstvu na soutěž výš opravdu je.

Druhý Tištín zažil loni velmi nepříjemný rok a poroučel se z okresního přeboru, o čemž bylo jasno už po podzimu. Na zrekonstruovaném domácím pažitu se ale hráčům sestupem možná i ulevilo a ve třetí třídě mohou být spokojení. Ambice na návrat navíc ani nepanují, takže uvolněně mohou pokračovat i v jarní části soutěže.

Mezi dvěma hegemony a dalšími celky je pak silná propast. Na třetím až šestém místě najdeme ale vzácnou shodu, kde se celky pohybují jen v rozmezí jediného bodu, navíc proti sobě pravidelně navzájem bojují. U rezervy Otaslavic je to většinou postaveno na tom, jak se podaří mužstvu sejít společně s dorostenci, či na pomoci z „A“ mužstva. Biskupice, Čechy pod Kosířem i Bedihošť si svůj standard uhrát dokáží.

Z větší vzdálenosti se na tyto celky dívá Želeč, která posbírala devět bodů a na jaře se bude snažit ještě dotáhnout alespoň na některého ze soupeřů nad sebou. Otloukánkem soutěže jsou hráči Pavlovic u Kojetína, kde více než se soupeři bojují často s dostatečným počtem hráčů nad utkání.