Jestli v tom českém fotbalovém rybníčku najdeme někoho, kdo je skutečně na vzestupu, pak to jsou ženy. V celorepublikovém hledisku se na jejich dovednosti už také nikdo nedívá skrz prsty a je otázkou, za jak dlouho se vše projeví i jinde než v Praze, kde najdeme jediné dva skutečně profi kluby. I nejnižší soutěž, již představuje divize, nabízí stále atraktivnější utkání, jejichž úroveň jde postupně nahoru.

 

Nabízí se tak otázka, zda se i v našem regionu najde klub, který bude mít ambice posouvat ženský fotbal vzhůru. Zpočátku to vypadalo velmi slibně s klubem 1.SK Prostějov. Jenže po roce ve třetí lize a boji o prvenství v miniaturní tabulce následoval pád do divize, odchod některých hráček a spokojenost s divizí. Trochu škoda, protože ze třech klubů by si alespoň jeden z nich zasloužil hrát výš, aby se holky měly kam posouvat i bez náročnějšího cestování.

I přes řadu změn je totiž eskáčko nadále o krůček dál než jeho dvojice konkurentů z okresu a po podzimní části drží druhou příčku. Šest bodů ztráty na první příčku je ale dost a hráčky může mrzet, že se bodově nezadařilo lépe, protože herně na to měly. Do jara ale půjdou stoprocentně s tím, že budou chtít minimálně udržet své postavení v rámci regionu. A kdo ví, holky z Holešova by také ještě nemusely být nedotknutelné.

Po velmi nevydařeném roce se tentokrát představily hráčky Protivanova ve zcela jiném světle a na jaře dělaly radost před vlastním publikem i na půdě soupeřů. Šestnáct bodů ze sedmadvaceti možných je daleko více než měly za celou loňskou sezónu. V podobných výkonech se budou snažit pokračovat i během jarních bojů.

Bez výraznějších změn, ale i ambicí do sezóny vstupoval nejdéle sloužící klub v regionu z Mostkovic. Loni se mohl pyšnit skvělou obranou, díky které pravidelně bodoval. Se sezónou tak panovala velká spokojenost. Letos je to trošku o něčem jiném, ale i přes téměř nulové tréninky to není žádná katastrofa. Předposlední místo sice vypadá nelichotivě, ale každý bod může znamenat posun k vyšším příčkám.

Pozitivní věcí pro všechny tři kluby je fakt, že nemusí řešit problémy s počty hráček, kdyby měly problém se na utkání sejít. Do budoucna najdeme i řadu holek, které se pohybují v regionu a tvoří stále větší část v přípravkových i žákovských kategoriích. Do toho vzniklo i mládežnické družstvo pod eskáčkem a bude zajímavé sledovat, zda tento boom vydrží i nadále. U holek to na rozdíl od zbytku fotbalového rybníčku skutečně vypadá ještě pozitivně.