Po neuvěřitelném nárůstu cen za energie se před zimním obdobím strachovala nejedna domácnost a nebylo se moc čemu divit. Pokud by letošní mrazy dosahovaly hluboko pod nulu, úměrně by s tím rostla také spotřeba plynu, elektřiny či tuhých paliv. A hodiny by se jen protáčely.

Naštěstí pro domácnosti se ale letošní zima nedá označit jiným přívlastkem než mírná, protože té opravdové „kosy“ jsme si příliš neužili. V kombinaci s tím, že lidé poměrně dost šetřili a nějaký stupínek obětovali, to tak nebude mít fatální dopad na jejich rozpočet. Pro krajinu, hospodáře a zemědělce to ale zase tak pozitivní zima nebyla. Ti by určitě nad silnějším mrazem neplakali.

Po období, kdy bylo i přes dvacet stupňů, a lidé už schovali své zimní oblečení, o sobě ale ještě zima dala vědět a předvelikonoční období mnoho radosti z počasí nenabídlo. Na druhou stranu to byl stejný záchvěv zimy jako v jejím celém průběhu a nic extra tuhého to nebylo. V posledních letech se ale není moc čemu divit a přijde mi, že kalendářní měsíce se trochu posunuly. První sníh býval často už na Martina, nyní je to krátce před Vánoci a největší mrazy se z ledna přesunuly na únor. Jestli by nebylo od věci popřemýšlet i nad posunem kalendáře.

Neboť teď už se tak hlavně modlí, aby se ještě náhodou nějaké přízemní mrazíky znovu neobjevily.