Tu a tam se sejdou na prostějovském zastupitelstvu nápady a náměty důležité. Jindy zase bizarní a někdy také zajímavé. Tu a tam se dostává i na volný čas obyvatel města. Je ale s podivem, že jen minimálně (pokud vůbec) došlo na téma komunitních zahrad. A případné vybudování v Prostějově.

Komunitní zahrady přitom už nyní můžeme v některých větších městech v Česku najít. Zejména krajská města jako Praha, Brno nebo České Budějovice nabízí tuto službu. Nebo zábavu? Asi spíše obojí. Komunitní zahrada je přesně o tom, co říká slovní spojení o komunitě, tedy setkávání lidí z mnoha různých oborů, vrstev nebo věků, kteří mají pouze podobné bydliště a zájem o zahradničení. Obvykle funguje na základě toho, že zde mají lidé možnost si něco vypěstovat, pracovat na zahrádce, setkat se se svými sousedy. A u toho besedovat. Společensko-pracovní událost, dalo by se říct.

Komunitní zahrady mají navíc nemalý potenciál se rozrůst i do menších měst. Jednak kvůli tomu, že zahradničení je u Čechů velmi v módě. A ruku na srdce, ne každý si může dovolit pořídit vlastní zahradu. Zvlášť ne ve chvíli, kdy zahradní domek s „nudlí“ k tomu stojí pomalu stejně jako před nějakými deseti lety menší byt. Městům taky ubývají s postupným zastavováním katastrů možnosti, kde povolit výstavbu rodinných domů se zahradami. Zahradničení je přitom in, stejně jako setkávání lidí. A v mnoha rodinách taky snaha vést děti k jiným činnostem než jen sledování obrazovky. Zahradničení přitom může být příjemnou a užitečnou alternativou.

Je tedy čas na to udělat v Prostějově komunitní zahradu? Za mě ano. Město by to moc nestálo, část veřejnosti by to jistě ocenila a vznikl by nový, zajímavý prostor pro aktivní lidi. Co víc si přát?