Žákovské kategorie 1. SK Prostějov se mohou pochlubit tím, že na rozdíl od nejmladších i starších kategorií se pravidelně potkávají s těmi nejlepšími celky nabízenými Moravskoslezskou soutěží. Proti tradičním klubům nejvyšší české soutěže je tam ale znát poměrně výrazná propast u všech čtyř kategorií. Jasně dál jsou výběry Sigmy Olomouc, Baníku Ostrava, Zbrojovky Brno či Slovácka.

Upřímně řečeno to není nic nečekaného a překvapivého. Tato mládežnická centra mají kvalitu i zázemí ještě o poznání výše, než je tomu v Prostějově, umocněnou silnou tradici. Stačí se podívat, kolik odchovanců těchto klubů to dotáhlo i v dospělém fotbale velmi daleko. Není to rozdíl stupínku, ale celého patra, o nějž jsou výše jmenovaná družstva dál. V každé z kategorií se tak štosují za sebou výše zmíněné celky a až pak najdeme „zbytek“.

Přestože primárně nejde o výsledky, problém prostějovských nadějí je, že u většiny kategorií se mladým nadějím eskáčka nedaří dostat ani před celky, se kterými by měly bojovat o umístění pod touto špičkou. A to už do budoucna problém může znamenat. Kluby jako Opava, Karviná, Líšeň či jako Vyškov jsou na tom se základnou velmi podobně, ale talentu je tam dle tabulky více. U mladších žáků jsou pak před těmi z Prostějova i celky jako Hodonín, Svratka Brno či Třebíč, což by asi platit nemělo, pokud do budoucna chtějí tito hráči pomýšlet na budoucnost v profesionálním fotbale.

Vše se ale odvíjí ročník od ročníku. A zatímco je někde silnější generace nyní, za dva roky tomu může být zcela jinak. Pokud ale prostějovské eskáčko chce s mládežníky pomýšlet na co největší progres a ukázat, že to jednou půjde i s odchovanci, musí odvedená práce vykazovat vzestup. Po herní i výsledkové stránce by to dodalo potřebné sebevědomí i větší chuť do další náročné dřiny. Říká se to lehce, ale převést tyto věci do praxe je běh na dlouhou trať. Nejde vše jen mávnutím proutku. Určitá koncepce a udržení tohoto trendu budou ale do budoucna nutností. Jinak by se mohlo stát, že se nejvyšší soutěže nedočkají ani žáci, ani dorost, což by byla velká rána nejen pro mládež, ale ještě větší pro budoucnost, neboť výchova talentů pro „A“-tým je důležitou složkou celého progresu novodobé éry 1.SK Prostějov. Sám šéf klubu František Jura by totiž v dohlédné době měl rád základ týmu právě z odchovanců.

Už třiadvacátý díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zabrousil na pole mládeže, tentokrát jsme se zaměřili na žákovské výběry 1.SK Prostějov. Čtěte v tištěném vydání Večerníku, které vyšlo v úterý 9. května