Čas letí jako bláznivý a od mužských kategorií napříč regionem jsme se dostali až k mládeži. Tentokrát jsme u té zcela nejmladší kategorie, kterou tvoří přípravky. V nich je všude po regionu zásadní boom, který pro budoucnost může mít velmi pozitivní dopad. A ne jinak je tomu i v Prostějově, kde mají bez nadsázky zaplněné všechny ročníky. Není to však jen o zájmu dětí, ale i dobré a systematické práci všech trenérů. Bez nich by to jen těžko mohlo takto dobře fungovat. A právě na ně se dost často zapomíná, což by nemělo.

 

U starších dětí a dorostu je to také námaha, ale zde už vztah mezi trenérem a jeho svěřenci je na jiné úrovni, než je tomu u dětí často až předškolního věku. Zde je to jedna z hlavních autorit a postav prozatím krátkého života, ke které často děti vzhlíží, a i na to musí trenéři myslet. Udělat maximum pro to, aby byli dobrým vzorem, ale zároveň i mentorem se schopností vypěstovat lásku nejen k fotbalu, ale ke sportu všeobecně a formovat jejich dětskou dušičku.

A toto není práce, jež zabere chvíli, naopak trvá velmi dlouhou dobu, při které musí člověk ujít velký kus cesty a postupně na sebe nabalovat nové a nové poznatky, dojmy a myšlenky. Nejen ten časový úsek je však nedoceněný, další důležitou věcí je i psychika, protože každý, kdo si někdy vyzkoušel vést kolektiv dětí prvního stupně či předškolního věku jistě ví, jak náročné je zůstat duševně v pořádku a bez jakékoliv újmy.

A jen díky perfektní práci všech těchto doslova nadšenců, kteří na trenérských postech v strukturách prostějovské mládeže působí, se bude moci Prostějov do budoucna těšit na to, že jim třeba jednou vyrostou noví fotbalisté, o nichž budeme slýchat ať už v regionu, tak i z věhlasných adres. Často na ně ale zapomínáme a žijeme jen tím, co se děje až v mužských kategoriích, kde je důraz na výsledky a každý bod je svázán s úspěchem či neúspěchem. Bez těchto dobrovolníků by se ale neuživil žádný z trenérů, který má velkou reputaci a vliv. Komu by mělo směřovat poděkování číslo jedna, jsou právě tito lidé.

Dalším důležitým faktorem je, že se i v Prostějově trenéři snaží nepřešlapovat na místě, ale neustále se posouvají vpřed. A jak nyní slýcháváme ze všech světových stran, tak trefou do černého byl příchod Antonia Consoleho, který má s mládeží bohaté zkušenosti. Teď se je snaží předat nejen svým kolegům, ale i těm budoucím a postupně v Prostějově vytvořit strukturu produkující do budoucna daleko větší porci talentů, než tomu bylo doposud.

Teď o tom mluvit je však brzy, na výsledky si musíme všichni počkat. Pokud se po správné cestě půjde dlouhodobě, nebude se chtít všechno teď hned, tak se za deset, možná až patnáct let můžeme skutečně dočkat toho, že Prostějov bude v mládeži značkou i mimo region.

 

Už třiadvacátý díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA zabrousil na pole mládeže, tentokrát až k těm nejmenším benjamínkům 1.SK Prostějov. Čtěte v tištěném vydání Večerníku, které vyšlo v pondělí 15. května