Příliš pesimistický titulek? Ne tak docela. Začátek očkování v České republice totiž nesnese žádná měřítka, alespoň ne v civilizovaném a vyspělém světě. Nádech tragikomičnosti přitom očkování v Česku nabralo ještě předtím, než prvním našincům jehly pronikly kůží... Jak? Postaral se o to Andrej Babiš. Premiér se totiž prakticky vyhlásil odborníkem na zdravotnictví, ve kterém se přece podle svých slov pohybuje rok. A následně národu sdělil, že bude zmocněncem pro očkování. Pár dní nato obrátil, prý to byla nadsázka. A ještě o několik dní později uvedl, že to zase bere zpět a zmocněncem bude on. Vtipné? Ano. Dokud si člověk neuvědomí, že na manažerských schopnostech tohoto pána bude hodně záležet, kdy se koronavirus v Česku dostane pod kontrolu. Děsivá představa.

A teď k vlastnímu očkování. Dosud bylo podle vládních čísel naočkováno zhruba 70 tisíc lidí. To je dost mizerná cifra, když se srovná s jinými státy, zejména pak s Izraelem, který byl v době nedávno minulé nesčetněkrát se situací v České republice srovnáván. To, že až od pátku se pomalu měl rozběhnout registr pro zájemce o očkování pro lidi nad 80 let, je pak smutný žert. Stát měl na přípravu opravdu dlouhou dobu. A stejně ho spouští až na poslední chvíli. Tito lidé přitom na očkování, pokud o něj projeví samozřejmě zájem, nemohou čekat věčně. Osobně se začínám obávat, že vzhledem k rychlosti, jakou očkování a přípravy na něj v této zemi probíhají, se jej mnozí z našich nejstarších už jednoduše nedočkají.

Aby toho nebylo málo, už na úvod se řeší, že první z dávek dostali i ti, kteří rozhodně nepatří mezi nejohroženější skupinu. A začínají se hlásit další a další. Skutečnost, že praktičtí lékaři, kteří jsou též mezi ohroženými, si rovněž podle vlády budou muset na očkování počkat. Do toho tu je nadále prapodivná komunikace ohledně očkování, jeho vedlejších účincích a důležitosti. Řetězové e-maily a facebookové hoaxy dávno vládu předběhly. Typickou bezmocnost vlády pak představují hrozby ve stylu toho „je to dobrovolné, ale“, že tam či onam se lidé bez očkování nedostanou.

Sečteno – podtrženo, začátek očkování v zemi nebyl ideální. Dobře, bez eufemismů – začalo příšerně, katastrofálně. Tato pochybení můžou přitom zásadně přispět k tomu, že se v koronavirovém bahně budeme plácat ještě dlouho.