Ahoj všichni,

tak jsem si zase přečetl pár připravovaných novinek ve školství a zůstává mi nad tím rozum stát. Na to už totiž nestačí významně pozvednuté obočí, jeden až nevěřícně zírá. Prý je dobré zrušit domácí úkoly, dále je dobré zrušit známkování, a ještě lepší je umožnit podat větší počet přihlášek na střední školu, ani nevím kolik.

Školství se tedy zase chystá umetat cestičku k něčemu, co by je ještě více degradovalo. Jeho produktem budou zřejmě jedinci, kteří nebudou muset zhola nic, slovo povinnost jim nic říkat nebude, ale práva budou znát asi všechna, protože nic jiného jim nebude předkládáno. Nevím jak vy, ale známky přece vždy podněcovaly mezi dětmi soutěživost. Každý, kdo dostal jedničku, se doma chlubil celé rodině, a kdo známky horší, tak se zastyděl a snažil se na sobě pracovat. Jak na sobě pracovat, tak k tomu přispívaly i domácí úkoly.

Všichni si asi pamatujeme, jak po dvou měsících letních prázdnin bylo dobré sednout a otevřít cvičebnice jazyka a matematiky a proběhnout některé úkoly, aby si člověk obnovil rytmus školní docházky. První věta doma po návratu ze školy v běžném školním roce zněla: „Máš dnes domácí úkoly?“ A buď se na ně šlo hned, nebo večer. Byl to tradiční rituál a nikomu se nepřitížilo, nikdo neutrpěl psychickou újmu, nikdo nemusel k psychologovi, nemusel se scházet sbor reformátorů školství, kteří vědí o školství asi tolik, že existuje a tak dále.

Počet přihlášek na střední je aktuálně až dostatečný, leč celý proces přijímacího řízení také zamrzl v pravěku. V době, kdy tu máme ministerstvo digitalizace (nebo jak se ta trafika pro Piráty jmenuje), stále zápolíme se stohy papírů. A pokud se něco nezačne dít, tak se zvýšením počtu přihlášek jimi budeme asi zavaleni. To fakt netřeba.

Čekám, kdy ve školství zavládne klid a mír a přestane do něj kecat kdejaký neumětel.

Marty