Máme tady měsíc lásky, ale také vzpomínek na ty, kteří nám přinesli v roce 1945 svobodu. Vlastně si letos povětšinou nevzpomeneme, protože zase tady máme cenzurování toho špatného a dobrého. No a zrovna výročí osvobození se bude náramně hodit hlavně těm nahoře. Tak se raději zase podívejme do městských kronik do dob minulých.

Květen 1953 přinesl do města neočekávanou sněhovou kalamitu, která lámala stromy a značně poškodila úrodu, narušilo to i oslavy výročí osvobození. Pětadvacátého tohoto měsíce zemřel v Kroměříži Jaroslav Mathon, někdejší ředitel prostějovské nemocnice, autor lékařských a umělecko-historických statí a básní. Narodil se v Brně jako syn pedagoga a politika Františka Mathona. Vystudoval medicínu ve Vídni, mezi léty 1897–1933 byl primářem na chirurgicko-gynekologickém oddělení a ředitelem veřejné nemocnice v Prostějově. Zasloužil se o výstavbu a rozšíření nemocnice a založil protituberkulózní poradnu. Věnoval se historii umění na Prostějovsku. Po odchodu do důchodu odešel do Prahy, později žil v Kroměříži, kde také zemřel. Je po něm pojmenovaná ulice, v níž stojí prostějovská nemocnice.

V květnu 1973 začal vysílat televizní vysílač Križava u Žiliny, který umožnil v Prostějově zachytit II. program Československé televize na 35. kanále IV. televizního pásma. XVI. ročník recitační soutěže Wolkrův Prostějov se nesl ve znamení úspěchů místních rodaček. V 1. kategorii recitátorů sólistů získala 1. místo Hana Peštuková z Prostějova a Wolkerovu cenu obdržela Alena Vychodilová z Čelechovic na Hané.

Květen 2013 přinesl tyto události. Radní doporučili zastupitelstvu schválit rozpočtové opatření, kterým se z rezervy města na škodní a havarijní události zabezpečí rekonstrukce přístupového můstku přes příkop na vstupu do zámku. Investiční náklady byly odhadovány na 1,2 milionu korun. Statika přemostění přes zámecký příkop byla narušena zatékáním dešťové vody do nosné konstrukce. Již v minulosti bylo přemostění podepřeno ocelovými nosníky, ale celá konstrukce byla v té době natolik v havarijním stavu, že bylo nutné všechny ocelové profily znovu podepřít dřevěnými hranoly. Dezolátní stav neumožňoval jejich opravu. Projektová dokumentace počítala s kompletní demolicí a postavením nového přemostění vstupu do zámku včetně nového schodiště dolů do příkopu. Ve čtvrtek 23. května ve slavnostním sále Klášterního Hradiska v Olomouci převzal Zlatý kříž III. stupně za 80 čestných darů krve a jejích složek strážník Jan Dvořáček z Městské policie Prostějov. Botanická zahrada Petra Albrechta se dočkala možnosti rozšíření, město získalo dotaci z Operačního programu Životního prostředí. Předpokládaná hodnota investice byla 5,8 milionu korun, dotace z fondu Evropské unie činila 1 milion korun. Práce byly zahájeny, akce měla být dokončena v následujícím roce. A jen tak shodou okolností si připomněla 80. výročí od svého založení. Od roku 2012 nesla jméno Petra Albrechta, který celý svůj život zasvětil ochraně přírody. Již za socialismu, kdy měla být botanická zahrada zlikvidována kvůli připojení pozemku k sousedním armádním kasárnám, několik let úspěšně bojoval za její udržení. Z pozice člena zastupitelstva a předsedy komise životního prostředí, jímž byl od roku 1998, usiloval o její rozvoj a rozšíření. Krátce po svých čtyřicátinách se 11. listopadu 2001 stal obětí tragické dopravní nehody, při níž zahynul společně se svojí ženou Magdou a starším synem Janem. Dne 20. listopadu v tom samém roce měl v Obecním domě v Praze převzít Cenu ministra životního prostředí 2001 za mimořádné a dlouhodobé aktivity v oblasti životního prostředí. Tato mu bohužel byla udělena in memoriam a převzal ji jeho otec Ing. Zbyněk Albrecht. Památce Petra Albrechta byl věnován svazek 4 Přírodovědných studií Muzea Prostějovska vydaný v roce 2001.

Tak to byl pohled na květen v historii města, uvidíme, zda ten letošní přinese alespoň něco pěkného.